Prima pagină > Societate > Pot fi românii japonezi?

Pot fi românii japonezi?

Pot fi românii japonezi, se întreba cineva la un post TV.  Un interviu cu ambasadorul Japoniei la Bucureşti ne asigura că japonezii au o atitudine civică fără cusur. Ei nu iau din ce se oferă decît atît cît li se oferă şi nu sar calul să ia şi bunurile altora. „Cred că acesta este spiritul oricărui japonez” a mai adăugat el. Vedem ca ilustrare  o înregistrare cu o coadă imensă, perfect desenată (la propriu) la apă. Tată lumea aşteaptă cuminte să îi vină rîndul.

Au urmat cîteva reportaje din diferite părţi ale ţării noastre în care mase informe de oameni se călcau în picioare că să apuce cît mai mult din promoţii la zahăr sau orez. Scandal, poliţie, ură, ghinturi, agresivitate…

Discuţiile din studio au scos la iveală mentalitatea de penurie a românilor. Această mentalitate, întărită de perioada ceauşistă, ar putea explica, chipurile, de ce românii nu pot fi japonezi. Sau faptul că la japonezi există un cult pentru împărat şi un respect pentru ordine care ar decurge de aici. La noi nu ar exista aşa ceva…

Nu, românii nu pot fi japonezi. Este ridicol să le ceri aşa ceva. Altă cultură (rurală, cum am mai spus deja), altă mentalitate : „să am eu şi numai eu”. Altă religie (creştină) care lasă totul în suspensie. Care nu are impact civic etc.

Ce surprinde este finalul discuţiei. Totuşi, zice cineva, exemplele ilustrate de reportajele nastre nu sînt concludente. Urmează concluzia: Nu toţi românii sînt aşa. Nu toţi se calcă în picioare pentru o pîine mai ieftină. Despre acest „nu toţi românii sînt aşa” voi mai scrie.

Reclame
Categorii:Societate
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Propune un comentariu

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: