Prima pagină > Practica de zi cu zi > Un act simptomatic simplu şi semnificaţia lui

Un act simptomatic simplu şi semnificaţia lui

Revin la un subiect tratat deja pe site: repetarea obsesivă a unui fragment muzical. Zilele astea m-am suprins pe mine însumi repetînd un asemenea fragment. Nu ştiu numele melodiei, tot ce ştiu este că o ascultam cu multă vreme în urmă, pe placă (vinyl). Erau nişte discuri copii editate de Electrecord, pe vremea cînd originalele erau interzise. Repet, nu-mi amintesc titlul piesei. Se pare că asociaţiile mele trebuie să se oprească aici. Ideea de „copii” însă îmi aminteşte de obsesia reală a unei persoane suferind de o nevroză obsesiv-fobică, persoană pe care am vizitat-o recent la spital. Una din ideile care îi dominau mintea era că noi, cei care o vizităm (familie, rude, prieteni), nu sîntem reali, ci simple copii realizate cu aparatură sofisticată, sintetizatoare etc. (O idee SF sau inspirată din filmele de SF?).

Asociind la această idee şi mai ales la situaţia pacientului, o alta, pe care am comentat-o adeseori – cum că repetarea acestor fragmente nu este o boală (cum afirmau unii „specialişti”)  ci o eroare firească a aparatului psihic, care nu funcţionează întotdeauna fără reproş – am înţeles şi sensul acestui act simptomatic (cum îl numim în psihanaliză):

Îmi doresc ca nevroza pacientului să nu fie de fapt nevroză (boală) ci o simplă eroare de funcţionare a psihicului său.

Iată cum folosind asociaţiile cele mai îndepărtate se poate interpreta un act simptomatic simplu, ca cel descris aici.

Asemenea acte simptomatice ca şi actele ratate constituie un capitol important în practica psihanalizei. Pe site avem o secţiune dedicată actelor ratate. Informaţii despre ele găseşti şi în cursurile AROPA, ca şi în revistele OMEN.

Articolul la care am făcut referinţă aici se află la adresa: http://www.freudfile.org/psihanaliza/act_ratat_6.html

Reclame
 1. Nicu Pop
  25 martie 2011 la 13:52

  Mi s-a intimplat sa cint un refren dintr-o melodie dar am schimbat cuvintele in loc de Space man am zis face man.

 2. 25 martie 2011 la 14:49

  Daca stii engleza trebuie sa mai stii si ca Face suna ca si Faith. Mai mult nu te pot ajuta daca nu imi spui detalii (asociatii) despre „face” si „faith”.

 3. 30 ianuarie 2012 la 20:04

  Ideea e sigur sf… Imi amintesc de un vis de fff. demult cu cyloni care copiasera persoane din viata mea si trebuia sa aleg originalul; si n-am ales corect, lol ce sperietura reala am tras atunci 🙂 cand am vazut lumini in locul ochilor persoanelor copiate 🙂
  Apropo de acte ratate… Azi, navigand pe un forum, am dat de un topic. Se chema „Crestinism si psihologie”. La prima lectura am vazut scris „Cretinism si psihologie”. LoL. 🙂 🙂

  • Ionul
   30 ianuarie 2012 la 20:27

   Eroarea o comit si eu in 9 din 10 cazuri. Frina pe care o pun crestunii la gindire sugereaza idiotia reala. Numai ca in idiotia reala avem un eveniment traumatic sau handicap nefericit in timp ce la crestini „disciplinarea” gindirii este o idiotizare fortata.

 1. No trackbacks yet.

Propune un comentariu

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: