Mongol

Nu mai sînt demult amator de filme superproducţii gen Spartacus sau Elena din Troia. M-am uitat totuşi la Mongol pentru că aflasem că apar imagini de o frumuseţte rară iar eu sînt îndrăgostit de Mongolia (am văzut un documentar sau aşa ceva şi mi-a căzut cu tronc). Filmul însă are multe minusuri – producţie tipic americană, adică după reţetă. Putea fi o poveste de dragoste cu lacrimi dar a vrut să aibă elemente biografice şi istorice şi scene sîngeroase etc. Toate astea plus o muzică neinspirată (şi scena erotică, absolut în plus, după evadarea eroului) mi-au dat gustul acela dulceag de film de duzină făcut cu gîndul la cît mai mulţi bani în cît mai scurt timp.

Doritor să placă tuturor filmul eşuează lamentabil în ceva fără nume. Nu că m-aş fi aşteptat la ceva extra de la un asemenea titlu! În fond, mi-am văzut scenele de natură cu preeriile vide, multă piatră şi decor parcă de pe marte. Cu fundal de munţi abrupţi şi stîncoşi parcă cerniţi cu pulbere de colb. Totuşi şi un documentar cu Mongolia ar fi oferit atîta lucru poate cu mai puţină cosmetizare… cinematografică. Adică aproape de adevăr şi suflet (sufletul nu e artist).

Reclame
Categorii:Uncategorized
 1. 6 ianuarie 2012 la 18:56

  Am vazut si eu filmul dupa ce am citit aici despre el si nu mi s-a parut asa de rau. E o fantezie, adaptata la reteta filmelor de succes de azi, e adevarat, dar tot aflam cat de cat cum era in acea epoca indepartata… Sunt niste reguli dupa care se creeaza azi filmele si cred ca mereu a fost asa; o moda; dar citind impresiile de aici ma asteptam sa fie mult mai rau 🙂
  Cred ca intotdeauna filmele, indiferent de epoca in care are loc actiunea, preiau ceva din comportamentul oamenilor din zilele noastre. Mi-e greu sa explic exact ce… Dar daca ne uitam de exemplu la filmul „Cleopatra” cu Liz Taylor si „Cleopatra” cu Leonor Varella si comparam cele doua Cleopatre sunt altfel si parca preiau din comportamentul femeilor in general in perioadele respective si nu numai ele, toate personajele au ceva specific perioadei in care a fost filmata versiunea… Asta ca sa fie cumva accesibile publicului de atunci sau nu stiu…

 2. Ionul
  6 ianuarie 2012 la 19:38

  Reteta e intotdeauna prima cerinta in filmele americane – si, intr-adevar gasim multe din comportamentele oamenilor de azi in filmele de epoca in asa fel ca parca nu mai sint de epoca. Despre „Mongol” – ramin la aceeasi opinie. Am vazut insa recent 2 documentare despre Gengis Han excelente mai ales ca abunda de imagini de natura. E ceva fascinant in stepa mongola.

 1. No trackbacks yet.

Propune un comentariu

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: