Prima pagină > Rutine şi rutinaţi > Liniştea românului

Liniştea românului

Liniştea proverbială a românului atunci cînd totul e la pămînt, indiferenţa faţă de soluţiile societăţii democratice, izolarea lui în unităţi sociale atomizate, porneşte de la o părere greştiă: cineva acolo sus, în guvern, are grijă de tine. E un tătuc – un Stalin sau sosia lui – care are el grijă, nu trebuie să te preocupe nimic, nu trebuie să faci astenie, să ai insomnii, tătucul e treaz, la datorie şi ştie el. Pentru că dacă n-ar şti nu ar fi tătuc, aşa-i? E tipic pentru român să trăiască cu această mentalitate rural-ortodoxă, să-i zic, să doarmă pe o ureche cînd guvernul îi taie toate drepturile şi banii, şi indemnizaţiile, şi tot. Tătucu veghează, ştie el ce face. Chiar dacă are vorbe urîte pe la colţuri, la vreo emisiune TV obraznică în sinea sa românul e paşnic, un popor blînd, semi-analfabet, oricînd gata să facă sacrificii inimaginabile în societăţile occidentale. Voi reveni cu cazuistică.

Reclame
 1. baracubiwet
  23 septembrie 2011 la 7:12

  Combinatia asta rural-ortodox e dinamita. daca vrei sa faci praf un popor baga-i ideologia populista a binelui rural si ortodoxia romaneasca si e gata.

  • 23 septembrie 2011 la 7:14

   Fara indoiala ca este o solutie totala.

 2. mariarascu
  23 septembrie 2011 la 7:17

  Daca facem o analiza succinta a mentalitatii ortodoxe mai gasim citeva caractere specifice romanismului: xenofobia si antisemitismul. Fudulia fara temei. Sentimentul ca esti persecutat de ceva/cineva fara motiv. Ca cineva trebuie sa-ti dea, sa-ti recunoasca nu stiu ce, sa te despagubeasca pentru ce ai fost sau ai indurat tu. Si mai sint.

 3. ionul
  21 martie 2012 la 15:24

  Gasim asta tot timpul – sau astea. Le-ai surprins perfect. Dar o sa revin cu „mentalitatea” ortodoxa ca sa arat unde pierde ea teren.

 1. No trackbacks yet.

Propune un comentariu

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: