Prima pagină > Rutine şi rutinaţi > Psihanaliza nu mai vindecă nevroze

Psihanaliza nu mai vindecă nevroze

Dacă mergi pe site-ul societăţii americane de psihanaliză – la articolul Ce este psihanaliza – găseşti 2 idei forţă care explică de ce psihanaliza nu mai trateaza azi ca ieri. Citez în engleză:

Building on the foundational ideas and ideals of Freud and his contemporaries, psychoanalysis has continued to grow and develop as a general theory of human mental functioning, while always maintaining a profound respect for the uniqueness of each individual life. Ferment, change, and new ideas have enriched the field, and psychoanalytic practice has adapted and expanded. But psychoanalysts today still appreciate the persistent power of the irrational in shaping or limiting human lives, and they therefore remain skeptical of the quick cure, the deceptively easy answer, the trendy or sensationalistic.

Like Freud, they believe that psychoanalysis is the strongest and most sophisticated tool for obtaining further knowledge of the mind, and that by using this knowledge for greater self-awareness, patients free themselves from incapacitating suffering, and improve and deepen human relationships.

Deci după Freud se dezvoltă teoria, în primul rînd, a funcţionării mintale. Şi tot în acord cu el: „psihanaliza este cel mai puternic şi sofisticat instrument pentru a obţine cunoştinţe ulterioare despre minte.” Totul culminează spre „o mai mare conştiinţă de sine utilizînd aceste cunoştinţe.” E drept că această extensie a conştienţei îi permite chipurile pacientului să se elibereze de suferinţele care îl invalidează. Totuşi rămîn cu senzaţia că tratamentul în sine este mult subţiat, amendat sau chiar ignorat.

Nu cred că greşesc cu nimic dacă afirm că aceste principii se regăsesc şi în programele altor asociaţii cum ar fi şi cea care se doreşte românească. Totuşi dacă la americani este explicabilă reţinerea faţă de aplicarea psihanalizei în tratamentul nevrozelor – există o rezervă generală faţă de teoria sexuală a nevrozelor cu  atît mai mult cu cît psihanaliştii la ei au o pregătire psihiatrică – nu înţeleg de ce această rezervă este prelungită mai mult sau mai puţin şi în Europa. Dar înţeleg de ce este îmbrăţişată cu largheţe de români, cel puţin de o parte din ei care nu cunosc nimic despre nevroze pentru că s-au dezvoltat pe teren filozofic sau lingvistic.

Reclame
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Propune un comentariu

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: