Prima pagină > Practica de zi cu zi > Ne putem psihanaliza singuri?

Ne putem psihanaliza singuri?

Reiau un post de pe Blogul Anei din data de 25 Aug 2007  (linkul la blog este pe pagina de linkuri).

Nu te poti cunoaste absolut singur, in afara unui sistem de verificare. De aceea Freud s-a cunoscut pe sine (analizat) cu ajutorul altora, al pacientilor sai. De aceea de multe ori exista tentatia de a aplica psihanaliza pe ceilalti chiar daca nu profesional.

Autoanaliza nu este realizabila fara ajutor din afara. Totusi exista un caz de autoanaliza reusita fara ajutor: Freud. Se stie ca Freud nu a fost niciodata analizat el insusi. Dar avea o calitate si un sprijin deosebit. Calitatea: era un bun visator in sensul ca avea vise abundente de care isi amintea. Sprijinul l-a constituit pacientii sai care l-au ajutat indirect sa se inteleaga pe sine. Mai sint si alti psihanalisti celebri fara analiza, unul din ei este Jung. In general toti primii psihanalisti din cercul lui Freud aveau minusuri in formare.

Asa spunea Ioan Ionut…

Deci, daca ai talent te poti psihanaliza si singur. Dar, presupun ca nu este tocmai usor. Rezistentele vor apare cu siguranta.

Din nou, Ioan Ionut spune:

Freud s-a analizat singur dar:

– in comparatie cu pacientii sai pentru ca era mai usor sa vada la altii mai intii si apoi la el
– prin monolugurile scrise catre Fliess, un prieten foarte bun si capabil sa „inteleaga”
– prin analiza propriilor vise – faza la care s-a renuntat in ultimile decenii.

Rezistentele sint cu atit mai mari cu cit nu stim initial nimic de ele.

Zic eu: Probabil este mult mai confortabil sa aplici teoriile psihanalitice pe altii, sa le pui diagnosticul, decat sa recunosti la propria persoana ceva care nu este tocmai in regula. De altfel e mai simplu sa-i critici pe altii. Ma intreb cati psihanalisti ar fi gata sa recunoasca ce anume nu este in regula cu ei insisi, din punct de vedere psihanalitic, eventual in fata unui pacient. Oare daca ar recunoaste acest lucru ar insemna ca este un bun psihanalist?

Si raspunde acelasi Ioan Ionut: Nu e vorba de confortabil ci de a schimba locul, de a-l privi pe celalalt de sus, cu superioritate. Oameni cu handicapuri incearca sa domine mediul transferind handicapul si simulind grija pentru celalalt. Sint doua beneficii: scapi de handicap (prin proiectie), si domini anturajul (simulind o pozitie superioara). Am cunoscut astfel studenti la psihologie care sufereau de tare psihice si intelectuale. De asemenea, psihiatri cu boli psihice etc.

Nu cred ca e bine sa recuunosti in fata pacientului ca ceva nu e in regula cu tine (Ferenczi propunea o analiza mutuala, si cred ca gresea). Dar sint cazuri cind poti aduce un spor de incredere declarind ca si tu ai suferit de cutare lucru sau ca mai suferi inca (dar ca tii sub control suferinta sau ca nu te ia pe nepregatite). Psihanalistii nu sint niste zei, ei sint oameni si au probleme ca toti oamenii. Totusi pacientii, mai ales cei romani, ne vor zei, supraoameni si reactioneaza rau atunci cind afla contrariul.

Problema este a calitatii prestatiei profesionale – restul e pur ambalaj (cadru) care are si el importanta lui.

Reclame
 1. 13 februarie 2012 la 15:22

  Apropo de acest subiect: exista o carte de A. Roberti, „Cum sa te psihanalizezi singur”. Este buna aceasta carte?
  E o carte care ne dezvaluie atat lucruri teoretice din psihanaliza, cu interpretarea viselor, nevroze, angoase, acte ratate, etc. dar si felul in care le putem folosi pentru a ne intelege mai bine pe noi in primul rand, dar si pe altii. Cartea ofera intrebari-reper la care sa raspundem pentru a ne intelege mai bine, pentru a identifica problemele, solutii pentru a le depasi si toate astea pentru a putea duce o viata mai buna prin schimbarea gandirii si a comportamentului. Mai mult, ne invata sa nu exageram, sa nu ajungem sa dam vina pe altii din cauza trecutului care are o influenta destul de mare in ceea ce am devenit in prezent, ne indeamna sa iertam greselile parintilor daca este cazul.

  • ionul
   13 februarie 2012 la 16:10

   Nu am citit cartea, deci nu ma pot exprima in privinta ei. Ideea ca putem folosi metodele psihanalitice este buna – au facut-o pe vremea lui Freud oameni fara nicio pregatire psihanalitica. De altfel, Psihopatologia vietii cotidiene este scrisa pentru laymen. Ramine insa problema rezistentelor. Experienta mi-a aratat ca nicio persoana – cu o singura exceptie – nu a fost in stare sa lucreze cu aceste metode destul de profund.

   In rest, nu cred in intrebari-reper, cum le spui, pentru ca oamenii nu sint identici, chiar daca structurile abisale predispun la simptome identice.

 2. 17 februarie 2012 la 15:22

  Se pune accent pe psihanaliza ca metoda de tratament in acea carte. De asemenea, retine atentia un pasaj:

  „Maladiile psihicului, desi mai dificil de diagnosticat si de tratat, nu sunt mai putin grave decât cele ale corpului. De exemplu, daca vom compara un complex de inferioritate cu un defect fizic, vom observa ca, pe termen lung, complexul implica o suferinta mult mai mare
  decât defectul fizic. Anomaliile mintale provoaca o stare de rau continua, care conditioneaza întreaga personalitate a omului.” (p. 14)

  Unele tehnici de gandire pozitiva se bazeaza pe comparatii, pe a incerca sa fim optimisti; aici astfel de idei par „deconstruite”. Cum se spunea odata pe forum, conteaza realitatea psihica.

  • ionul
   17 februarie 2012 la 15:28

   E bine sa fim optimisti. De aceea venim la psihanalist, in fond. Partial pentru ca credem in vindecare si partial pentru ca credem in figura analistului, in reputatia lui. Comparatia cu maladiile corpului nu este nici ea gresita. Totusi, trebuie sa le vedem impreuna. Maladia corpului nu este izolata de psihic. La rindul sau, o maladie a psihicului poate duce in final la o maladie a corpului.

 1. No trackbacks yet.

Propune un comentariu

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: