Prima pagină > Practica de zi cu zi > Beneficiile psihanalizei

Beneficiile psihanalizei

Ca de obicei, beneficiile psihanalizei nu au nimic de-a face cu nevroza, la noi. Psihanaliza este scoasă din cadrul ei justificat clinic şi proiectată undeva, neclar, în sfera spirituală, după cum declară dl Zamfirecu:

Or, psihanaliza are fara indoiala o semnificatie spirituala, in sensul ca te ajuta sa te eliberezi de balastul trecutului, te scoate din repetitia unor scheme care se formeaza fara voia ta in prima parte a vietii. Te ajuta sa devii tu insuti, sa devii creator, sa fii deschis la experiente si sa nu ai spiritul incarcat cu tot felul de vestigii ale primei copilarii. Multi isi inchipuie, si acesta e un pacat al mentalitatilor din Romania, ca mintea omului se reduce la constiinta si ca aceasta constiinta poate sa controleze tot comportamentul si toate activitatile intr-un mod perfect.

Obsesia puterii, a dominării, a autocontrolului este însă dominantă: „Psihanaliza, analizind irationalul, te ajuta sa-l intelegi si sa-l controlezi”, spune acelaşi. Nu este singura obsesie, însă, mai avem şi cea a viziunii maşinale, a „funcţionării” umane sau cea a faptului că „funcţionînd altfel”, „maşina umană” funcţionează mai bine! (Citatele extrase din interviul publicat online în Observatorul cultural).

Am promis în trecut că ne vom opri puţin asupra „jurnalului” acestui domn şi sperăm să ne ţinem de cuvînt cît de curînd. Este interesant de studiat cazul unui om care afirmă decisiv că face psihanaliză (ca terapeut şi editor, profesor etc.) dar are un raport trunchiat, nefast, cu psihanaliza.

Reclame
 1. Ina
  13 decembrie 2010 la 2:06

  Eu tocmai am gasit intamplator intreg interviul si am observat ca Zamfirescu acolo vorbea despre beneficiile psihanalizei in cazul sau si nu la modul general…. Dar tot caut beneficiile psihanalizei pe net si nu gasesc mare lucru…

 2. 13 decembrie 2010 la 7:32

  Asta nu schimba nimic din spusele lui. Psihanaliza nu este a lui sau a mea – adica este o practica colectiva si concluziile ne privesc pe toti.

  Ca nu gasesti pe Net mare lucru nu ma mira. Inceaca si pe site-ul nostru la adresa http://www.freudfile.org/psihanaliza

  Daca nu gasesti nici acolo iti spun eu ca psihanaliza este o metoda de tratament a nevrozelor. Si cred ca aceasta precizare explica tot.

 1. No trackbacks yet.

Propune un comentariu

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: