La români cînd un individ strigă public – adică „în faţă” – hoţii! este el însuşi hoţ pentru că nu putea ajunge „în faţă” fără să „fure”. Sistemul este structurat astfel că nu pot pătrunde pesoane străine de „furt”. Oamenii se simt atraşi de scena politică însă, cum sînt atraşi şi de meciurile de fotbal, şi se plasează de-o parte sau alta fără a avea însă o calitate a „purităţii” opţiunii lor. Orice alegi, altfel spus, este pătat şi pătează. Numai cei care nu au fost în bucătăria unui partid nu ştiu ce zic aici.

Fiind la putere începi să faci concesii şi să le explici logic – vrei să împaci astfel interesul (care nu e întotdeauna pentru bani) cu morala, cu supraeul. Zici de pildă, cum s-a şi spus, că războiul din Iugoslavia trebuie susţinut de români pentru că ei au aderat la Alianţa atlantică şi logica acestei aderări o cere. Ca şi cum aderarea ar impune româniei orice fără să crîcnească.

Cînd faci parte din putere gustul pentru critica legitimă a sistemului se atenuează. Nu ţi se mai pare, de ex., că românii trebuie acuzaţi pentru că au fost comunişti şi nici comunismul (pentru că a fost îmbrăţişat de aşa de mulţi) nu mai este chiar un rău absolut. Începi să omiţi anumite detalii, să eviţi anumite discuţii, chiar să îţi ceri scuze de la români pentru afirmaţii arzătoare.

Concluzia logică este că pentru a-ţi menţine direcţia trebuie să stai deoparte. Să nu te amesteci. Să nu fii partizanul nimănui să nu aderi la nimic. dar atunci apare o problemă insolubilă: nu eşti auzit, nimeni nu ştie de tine, rămîi anonim!

Paradoxul cere să faci parte din sistem pentru a vorbi şi să nu vorbeşti (să te autocenzurezi) cînd eşti admis de sistem.

Reclame
Categorii:Societate
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Propune un comentariu

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: