Prima pagină > Practica de zi cu zi > Ce-i lipseşte psihanalistului începător

Ce-i lipseşte psihanalistului începător

Mai întîi: există această specie? „Psihanalist începător”? Dacă nu există – pentru că deontologia nu permite  aici începători, amatori, în formare sau pur şi sdimplu fără practică – atunci cum se numesc cei care au deschis azi un cabinet? Există, e drept, supravizare, cam la fel ca în mediile medicale. Dar pînă la supravizare, pînă supui unui expert un caz, ce faci propriu-zis? Sau mai precis cum faci?

Vine pacientul, să zicem, şi tu ce faci? Îl inviţi pe divan? Îi spui: buna ziua, ce vînt va aduce pe aici sau cu ce vă pot ajuta? Dar pînă aici (divan, buna ziua, întrebare) mai sînt o mulţime de gesturi… Deschizi uşa, priveşti un chip necunoscut – bărbat sau femeie – ai cîteva reflecţii automate; zîmbeşti? Sau păstrezi un aer „profesional”? Sau pur şi simplu priveşti în altă parte? Freud nu a spus nimic desprea astea. Dar tu te-ai întrebat vreodată despre ele? E clar că încurcătura iniţială, să-i zicem aşa, se poate răsfrînge asupra întregului demers terapeutic. Pentru că nu ştii cum se începe şi de unde. Şi de aici te îndoieşti că… şi că… Apar o mulţime de alte jene, vagi sau pregnante. Un sentiment nesuferit de neputinţă sau de „nu mă simt bine în pielea mea”. Dacă acest sentiment este refulat… hei, ce apare?

Se înmulţesc discuţiile (monologurile, dacă nu ai cu cine vorbi) pe teme tehnice… Începi să faci paradă de cunoştinţe de vocabular, sau să te priveşti cu ironie: tu, psihanalist? Şi totuşi vrei să fii psihanalist, să faci analize, să vină clienţii la tine, şi să plece vindecaţi etc. etc.

Reclame
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Propune un comentariu

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: