Prima pagină > Practica de zi cu zi > Un act ratat simplu, comentat

Un act ratat simplu, comentat

Publicat pe site la adresa http://www.psihanaliza.org/act_ratat_12.html

Mi-a placut să scriu acest articol pentru că mi-a dat prilejul să scot in evidenţă una din marile realizări ale psihanalizei freudiene, adică analiza actelor ratate, subiect fără nicio importanţă în ochii experţilor sufletului pînă la el şi după el. Totuşi cu actele ratate facem lumină în mintea celor care habar nu au cu ce se mănîncă psihanaliza şi ne citează ironici pasaje din articole sumare de pe Net cu obiecţii ridicole.

Reclame
 1. 22 Martie 2017 la 10:32

  E foarte interesant articolul, deoarece poti gandi gresit in sensul ca, tragand o concluzia pripita a unei dorinte inconstiente: singur = pace, fericire.Adica sa ne gandim ca in inconstient sint oricum asemenea dorinte, chiar daca analizam situatia noastra personala si vedem ca nu are sens.
  Oricum e destul de dificil sa faci diferenta, pt ca uneori e chiar adevarat, adica, chiar daca sintem in cuplu, dorim (inconstient)sa fim singuri ca sa avem pace.
  In actul ratat prezentat de dvs lucruri sint exact pe dos.

  Asta e foarte important, citirea eronata nu ar fi musai o dorinta inconstienta, cum e in cazul de fata, dvs nu va doriti sa fiti singur pt ca, se intelege nu aveti de ce..

  • 25 Martie 2017 la 6:47

   Eroarea ascunde o dorinta inconstienta dar nu aceea de a fi singur ci de a fi deaspura, ca sa zic asa, de a te arata superior altuia/altora.

 2. 24 Martie 2017 la 22:17

  De obicei auzim ca nu e bine sa fim singuri, sau daca suntem singuri ne dorim sa fim in cuplu, pentru ca mai apoi sa ne dam seama ca exista si singuratate in doi. Dar poate pentru ca omul nu e niciodata fericit si mereu isi doreste altceva, asa se spune..
  In actul ratat poate fi o solutie, pt persoana de care ati povestit, ar fi totul mai simplu daca ar fi single 🙂 . dar atunci nu si-ar dori sa fie in cuplu??

  • 25 Martie 2017 la 6:46

   Lucrurile nu merg chiar asa matematic. Ar fi simplu. Sint oameni care traiesc singuri ca o vocatie. Femei care prefera singratatea dupa ce au nascut unul – doi copii. Barbati care foarte rar aleg sa se insoare dar o fac din diferite considerente. Uneori presiunea cuplului e asa de mare incit preferi sa stai deoparte si sa privesti, tu cu tine, cel putin o vreme.
   Pe urma, exemplu comentat nu este despre singuratate ca optiune inconstienta. Este de fapt realizarea dorintei de superioritate, de intietate, ceva ca un fel de concurs care pe care. Asta am vrut sa scotem in evidenta, ca interpretarea clasica nu e suficienta.

 1. No trackbacks yet.

Propune un comentariu

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: