Prima pagină > Societate > Ghita, episodul 7

Ghita, episodul 7

Revelaţiile d-nului Ghiţă au ajuns la episodul 7. Toate lumea se întreabă ce va urma. Televiziunile speculează. E treaba lor pentru că trebuie să facă bani pe chestii senzaţionale. Dar ce se vea să înţelegm noi? Simplu: că întreg sistemul e corupt. Punct. Adică, Ghiţă şi cei ca el au călcat strîmb dar nu sînt singurii. Adică şi cei care îi judecă au călcat strîmb. Ce ar rezulta de aici? Dacă eu am făcut aia-şi-aia nu pot fi judecat pentru că nici Ei nu sînt mai breji. Şi ajungem astfel la un blocaj. Instituţia judecătorească nu mai funcţionează. E, altfel spus, o elita care se sustrage… judecăţii.

Tipic românesc.

Mie îmi vine în minte următoarea situaţie: trec strada pe roşu şi poliţistul de la circulaţie mă opreşte, legitimează şi mă amendează. Eu mă apăr aşa: sînt eu singurul ins care a trecut pe roşu? iar, la o adică, în mod sigur tu, poliţistule, ai multe pe conştiinţă. Concluzia: nu poţi să mă amendezi.

Realitatea e că poliţistul poate să te amendeze, conform legii. Dar eu pot să apelez la instanţă ca să demonstrez că nu există fapta. Dar oare pot să spun în instanţă: cine este ăsta care mă judecă, e el curat, nu are nimic pe consţiinţă, poate, prin urmare, să fie considerat apt să constate fapta mea?

Genul ăsta de logică distorsionată este folosită de foarte mulţi „domni” care fac parte din elita politică a României de azi. Ei cred că nimeni nu poate judeca, pentru că nimeni nu e curat. Şi totuşi, avem nevoie de lege, chiar dacă legea este, paradoxal, exercitată de oameni care nu sînt perfecţi.

Altfel avem haos.

Reclame
Categorii:Societate
 1. 13 Ianuarie 2017 la 21:16

  Cele doua exemple mi se par diferite: in cazul regulilor de circulatie, exista reguli cunoscute de toata lumea. In cazul cu sistemul corupt, daca e corupta si institutia chiar e normal sa ne intrebam cine sunt ei sa ne judece, si oricum acolo totul e interpretabil. Se spune ca judecata depinde de cel care judeca.

  • 13 Ianuarie 2017 la 23:45

   Nu cred ca ai inteles ideea. O explic acum: indiferent cit este de corupta institutia noi respectam legea. Legiuitorii cind au compus legile s-au gindit si la situatia in care judecatorul judeca partinic. De aceea ai forme de atac. Daca nu aici, atunci peste hotare.
   Si daca institutia – justitia – e toata corupta, noi tot pe legi ne bazam. Altfel pe ce? Iesim pe strada cu mic cu mare si cerem destituirea Justitiei? Bun. Si cine ne garanteaza ca noi numitii sint corecti? Iata blocajul.
   Acceptam de facto ce decide judecatorul si finalmente ne supunem. Altfel, legea pierde (nu justitia). Probabil ca e putin dificil sa intelegem aceasta logica dar eu nu vad alta. Doar sa ne facem fiecare legea noastra.
   Civilizatia noastra are o singura baza: legea (nu justitia, institutia). Altfel ne intoarcem in barbarie. (Si, culmea, si acolo exista legi, ma rog, reguli).

 1. No trackbacks yet.

Propune un comentariu

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: