Prima pagină > Rutine şi rutinaţi > Ce crede Iohannis ca vor tinerii studenti

Ce crede Iohannis ca vor tinerii studenti

M-a interesat proiectul „România educată” de care a amintit preşedintele Iohannis în discursul la deschiderea anului universitar, la Timişoara. O Românie educată are, în viziunea sa, cel puţin două valenţe cu efecte în emanciparea ţării:

  • Omul educat poate decide viitorul ţării în cunoştinţă de cauză.
  •  Punînd accentul pe merit – lucru pe care îl cerea Eminescu într-un articol celebru cu peste un secol în urmă – oamenii vor fi aleşi în fruntea ţării numai dacă au valoare reală şi nu pentru adeziunea politică.

Dar „România educată” nu este un proiect viabil pentru că nu are o bază pragmatică în sensul că rămîne mai degrabă un soi de năzuinţă, de îndemn, de invitaţie şi nu un proces care să includă o abordare punctuală în diferitele sfere ale vieţii sociale la noi. Ca şi politicienii, care cred şi susţin educaţia dar nu fac nimic apoi – după cum afirma acelaşi – nici preşedintele nu trece hotarul bunelor intenţii. Şi el rămîne la nivelul discursului teoretic!

În al doilea rînd, proiectul nu este viabil deoarece la o analiză chiar şi sumară observăm că cei care au adus România în stadiul actual cu o corupţie fără leac, cu populism ieftin şi, realmente, lipsa unui proiect de ţară, sînt chiar oamenii educaţi: profesori, doctori, artişti, politicieni, lideri de partide, guvernanţi etc. Toată această elită educată este sursa principală a corupţiei la noi.

Pentru aşa ceva nu există leac în şi prin educaţie – soluţia trebuie să fie în altă parte. Totuşi Iohannis crede că educaţia este cheia. Nu educaţia elitelor ci a tinerilor care, chipurile, decid soarta viitoare a ţării.

Un clişeu pe care îl ştim toţi şi pe care nu mai pun preţ nici măcar tinerii.

Dacă Iohannis ar fi interesat să afle ce vor tinerii de fapt, ar descoperi, probabil cu iritare, că ei nu au nicio intenţie să schimbe ţara, să o conducă pe fagaşul progresului etc. Atunci cînd nu îşi doresc să emigreze la finalizarea studiilor,  ei vor ce vrea toată lumea din societăţile de consum: să consume. Acum, ceva carte, mîine, după absolvire, bunuri şi servicii.

Dar Iohannis, şi nu numai el, nu vrea să ştie altceva decît ce crede că ştie. Iată al treilea motiv pentru care proiectul său este steril.

 

Reclame
  1. 4 octombrie 2016 la 13:05

    Eu nu stiu cum va scapa Romania din acest cerc vicios.

  1. No trackbacks yet.

Propune un comentariu

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: