Prima pagină > Psihanaliza: definiţii > Despre dispariţia interiorităţii – editorialul pe august

Despre dispariţia interiorităţii – editorialul pe august

Excelent editorialul de săptămîna asta. Nu aş fi putut defini mai bine această maladie modernă a individului total extravertit. Ce mi se pare însă curios este cum se defineşte acest tip psihologic. Iată o definiţie luată de pe un dicţionar online: Caracterizat prin proiectarea tendințelor psihice interioare asupra lumii din afară; deschis. Sau:  (cel) care își îndreaptă atenția spre lumea din afară; sociabil, deschis; extrovert.  Ambele definiţii sînt debile. Prima pare chiar confuză: ce înseamnă „tendinţe psihice interioare”? Există, adică, şi tendinţe psihice exterioare? Şi dacă e vorba de trăiri, stări, afecte, oare nu toţi oamenii le proiectează (dacă nu le refulează)? A doua pare mai coerentă: unul care îşi îndreaptă atenţia spre afară…

Introvertitul este centrat pe emoţiile şi stările sale mai mult decît extravertitul. Cred că aşa trebuie văzute lucrurile. Nu ni se va părea ciudat dacă introvertitul este înclinat să-şi analizeze visele, căci visează (ca şi extravertitul) dar îşi aminteşte visele pentru că este atent la lumea interioară. Extravertitul vorbeşte mult despre fapte, realitate şi pune în lumină conduita altora (adeseori hipercritic). Introvertitul îşi asumă faptele şi tinde să se analizeze ca subiect al lor şi actant (adeseori autocritic). Introvertitul este totodată atras de meditaţie, reflecţie, se interesează de autoanaliză, introspecţie. Este sf. Augustin în Confesiunile lui.

Reclame
 1. 25 august 2016 la 21:32

  Ar fi interesant de analizat supraeul fiecaruia!

 2. ana1990
  14 septembrie 2016 la 21:35

  Suntem presati, sau formati, sa fim superficiali. Si tot mai relaxati. Sa ne concentram pe un joc precum Pokemon. In Romania cand a ajuns Pokemon popularitatea jocului in SUA deja a scazut. Mai ales ca din cauza accesului la datele personale li s-au spart casele etc. In loc sa fim atenti la ce se poate intampla rau ne concentram pe joc. Un fel de proces de „undoing” (Reich)? Un fel de reeducare? Interesanta si reclama -negariva? – facuta jocului – la un moment dat preotii erau scandalizati de Pokemon.

  • 15 septembrie 2016 la 4:36

   Mai degraba dezeducare, idiotizare sau ceva asemanator. Imi place cum comenta Becali aceasta situatie cu aluzie la limbajul religios crestin: satana le lucreaza mintile! Din punct de vedere al eticii crestine cam asta este:o lucrare malefica ce trebuie sa induca distractia patologica, alienarea de adevarata conditie umana etc.

 1. No trackbacks yet.

Propune un comentariu

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: