Prima pagină > Societate > Dezordinea, cuvintul cheie la romani

Dezordinea, cuvintul cheie la romani

Am vazut ca exista foarte multe explicatii la intrebarea De ce este Romania altfel. Unele psihologice – legate de o presupusa psihologie tipica romanului – altele istorice sau sociologice etc. Niciuna nu a subliniat insa un aspect care nu poate fi negat: dezordinea, gustul pentru „face fiecare dupa capul lui” sau anarhie. Nu o anarhie revolutionara, constructiva in sensul impunerii uneor idei noi, geniale, si nici una pur distructiva de dragul de a distruge. Nu. Pur si simplu dezordine, si mai ales una inconstienta. Romanul nu face din dezordine un ideal si nici nu face dezordine cu scop. Pur si simplu, nativ si consecvent el nu poate fi ordonat. Este starea lui naturala sa nu iubeasca ordinea.
Intr-un stat modern, ca cel pe care pretindem ca-l sustinem, dezordinea este cancer. Un start guvernat prin legi porneste de la premiza ca fiecare cetatean iubeste ordinea. Daca lucrurile nu stau asa, atunci statul modern se dezintegreaza ca o cladire veche demolata cu dinamita. Asta este imaginea de fond.
Nu trebuie sa fii filozof, sociolog sau psiholog ca sa intelegi ce vreau sa spun aici. Dezordinea este termenul cheiei care explica totul.
Chiar si pe planul psihoterapiei exista efecte grave ale dezordinei. Cind un anume doctor observa ca romanii nu iubesc auto-analiza nu avea habar de motivul acestui refuz. Dezordinea este explicatia. Auto-analiza necesita ordine, disciplina, consecventa, seriozitate etc. Toate acestea sint dinamitate de dezordine.
Sint rare cazurile care se abat de la aceasta lege. Atit de rare incit atunci cind cunosti un om ordonat in chip natural esti pur si simplu in extaz. Adica normalitatea la nivelul individului ti se pare o exceptie. Si nu gresesti gindind asa, pentru ca este intr-adevar o exceptie.
Dezordinea afecteaza toate institutiile. Eram o data la o biblioteca publica a unei tari europene, la noi, care nu s-a deschis conform programului la ora afisata. Am fost derutat pentru ca la ei nu se intimpla asa ceva. Dar si mai mult m-a surprins faptul ca nimeni dintre angajati nu a venti sa anunte anomalia. Curind, dupa vreo 15-20 de minute a aparut totusi cineva care ne-a informat ca biblioteca nu s-a deschis (sic). Era, evident, un angajat roman!!!!
Reclame
Categorii:Societate
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Propune un comentariu

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: