Prima pagină > Societate > Furăm din foame sau din nărav?

Furăm din foame sau din nărav?

În România există locuri unde cercetarea arheologică poate fi o activitate periculoasă pentru autori. Este ce ne confirmă o informaţie publicată de Hotnews despre vandalizarea unui sit din zona Valsui de unde s-a furat pur şi simplu pînza de sac cu care eraua coperite oseminte dezgropate recent. Dar să cităm comentariul unuia dintre arheologi:

„Avem o sapatura in dezvoltare, practic am continuat lucrarile aici unde este o acumulare de fosile, de oase si probabil dintr-un exces de curiozitate, cineva a deranjat situl, aducand distrugeri materiale. Oasele sunt fragmentate, sunt sparte, a disparut o bucata de panza fara valoare, dar dupa cum vedem, a capatat o valoare pe care noi nici nu o banuiam, de vreme ce a disparut! Vom incerca sa mai salvam ce a mai ramas. Vom incerca sa le extragem repede, pentru ca, asa dupa cum vedeti, avem probleme. Nu aveam de ce sa le extragem repede, tocmai ca sa le consolidam. Ieri le-am consolidat si astazi trebuia sa le scoatem de maniera profesionala. Dar, asta este situatia, am venit in <tinutul ororilor>, cum spuneau colegii mei de la Cluj! Eu vad ca un fel de viol, aceasta vandalizare a sitului. Sper macar ca au fost sapte, numarul fatidic al violatorilor „, a spus profesorul dr. Vlad Codrea, de la Universitatea din Cluj.

Sigur că nu putem pune fapta violatorilor pe acelaşi plan cu furtul pînzei de sac. Acesta din urmă ni se pare simptomatic pentru starea de sărăcie care domneşte de ani buni în Moldova. Dacă ajungi să furi pînză de sac e… grav. Deci nu faptul de a afura cît mai ales ce furi poate fi un indicator de nivel de trai!!!

S-a întîmplat şi în Bucureşti cînd posesorul unei Dacii arhaice a descoperit că maşina a fost spartă şi s-a furat rezerva. Păgubaşul observa: „O rezervă multi-peticită care nu valora nimic. Probabil că hoţii furau ca să nu-şi piardă îndemînarea.” Interesant este că fapta s-a comis în parcarea unei mînăstiri din capitală (parcare păzită!).

Deci foamea, deprinderea şi… ce ar mai fi? Unii vor zice lipsa culturii. Cam asta este aprecierea formală care se aplică acestor fapte de către oamenii cu bun simţ. Ar îsemna să nu înţelegem ce nseamnă în fond foamea şi spectrul unei existenţe fără orizont într-o parte o României care a încremenit în timp…

Mai rămîne totuşi deprinderea, năravul… Deci ce să fie foame, nărav sau amîndouă?

Informaţia integrală se află la:

http://www.hotnews.ro/stiri-esential-20356364-vaslui-sit-arheologic-unde-fusesera-descoperite-fragmentele-unui-schelet-elefant-gigant-aproape-distrus-dupa-fost-furata-panza-sac-care-fusese-acoperit-scheletul.htm

Reclame
Categorii:Societate
 1. Sorin
  15 august 2015 la 11:31

  Probabil ca individul avea nevoie de panza de sac, pentru a le folosi la agricultura, ori mai stiu eu ce.
  Aici in moldova, e intr-adevar si o lipsa a culturii/educatiei, mai ales in zonele rurale.
  Deci sa nu va mire daca respectivul va spune despre aceasta fapta:”m-am dus pe camp sa caut niste panza de sac, am vazut groapa aceea cu scheleti si am luat ce aveam nevoie de acolo”.
  Dar, e si foame si narav, in sate se fure si se bat ca pe vremuri, mentionez ca sunt de prin partile astea.

 1. No trackbacks yet.

Propune un comentariu

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: