Prima pagină > Rutine şi rutinaţi > Sînt românii o naţie complexată?

Sînt românii o naţie complexată?

Interesant dialogul cu istoricul Boia despre chestiuni legate de România. Puţini au curajul să vorbească liber despre insuficienţele noastre şi mai ales cu limpezimea istoricului. Boia ne explică simplu că el vorbeşte cu onestitate şi că astfel înţelege să-i ajute pe cititori. Printre altele ne spune despre ceea ce poate gîndim cu toţi dar nu înrăznim să rostim: „Sîntem o naţie complexată pentru că am avut o istorie mică”. „Suferim de mediocritate din toate punctele de vedere”. Într-adevăr, mi se pare simptomatic în acest sens graba şi emfaza cu care prezentăm în mass-media realizările unui oarecare român plecat definitiv în urmă cu cîteva decenii ca şi cum exemplul, statistic minor, ar fi semnul talentului unei întregi naţii! De fapt, să o spunem, nu sîntem niciodată interesaţi de performanţă şi ne mulţumim placizi cu producţiile banale sau cu imitaţii ieftine…

Totuşi, să nu ne facem iluzii. Nu cred că românii sînt complexaţi pentru că au o istorie mică, minoră, fără aşteptări sau sclipiri. Massa este inertă în direcţia istoriei. Dezvoltarea societăţii comuniste la noi, la o analiză sumară arată şi defectele: neputinţa de a integra modelele cu precizie şi simţul detaliului al altor popoare. Comunismul românesc a fost foarte puţin… comunism. Inspirat din vocaţia noastră religioasă, ortodoxă, el a impus un format naţionalist care, evident, atenua impactul original al virtuţii sale internaţionaliste. Aeastă modă a preluării parţiale a modelului, a grefării lui pe tendinţele naţionale, explică, transferată în alte sectoare, eşecurile şi lansează semnale de alarmă.

În fine, mai aflăm despre o carte pe care o aşteptăm cu nerăbdare şi care poartă un titlu fascinant: Românizarea României. Voi reveni.

Reclame
 1. ana1983irina
  19 aprilie 2015 la 12:39

  De multe ori, marile realizari ale unui popor par ca au avut loc in trecut, pe cand in prezent nu se mai intampla nimic…

 2. ana1983irina
  24 aprilie 2015 la 21:59

  Ceea ce numeste Boia „elaborare mitologica de dupa 1989”, epoca de aur dintre cele doua razboaie mondiale, ar fi un exemplu, auzim discutandu-se atatea despre anumite perioade in contrast cu ce se intampla astazi. El vorbeste despre un fenomen de „ancorare” al romanilor, odata ce abandoneaza comunismul, adica in perioada de dinaintea acestuia.

  • 25 aprilie 2015 la 6:30

   Ce legatura are „epoca de aur” cu ce se intimpla dupa 89? Sigur ca exista contrast intre epocile „partidul muncitoresc” si „partide istorice”, o ancorare la realitatile occidentale in al doilea caz, dar interior coruptia si cinismul sint la fel. Ne uitam la Caragiale, un fin analist al epocii sale, si vedem cum se desfasurau alegerile. Ce mai circ!

 1. No trackbacks yet.

Propune un comentariu

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: