Prima pagină > Rutine şi rutinaţi > Politici vechi sau noi – politici

Politici vechi sau noi – politici

Fermieri din Harghita se asociază pentru a crea o fabrică de lapte. Avantajul este evident: ei produc laptele şi tot ei îl prelucrează. Se exclud intermediarii şi preţurile umilitoare la achiziţii. Mai mult chiar, se asigură şi piaţa pentru că produsele vor fi vîndute local. Mulţi vorbesc despre autonomie (şi politică, se înţelege) şi avantajele ei. De fapt este politica EU care încurajează astăzi asocierea producătorilor şi le oferă chiar şi fonduri, multe nerambursabile.

Asociere a fost şi în comunism. Dar imediat după decembrie 89 s-a vîndut ideologia proprietarului singur şi toţi au dat fuga sa-şi ia pămînt sau să pună mîna pe ceva din vechile cooperative. Treaba nu a mers. Acum revenim la ce a fost, cu senzaţia că e o treabă absolut nouă şi ingenioasă generată de CE.

Dacă trăieşti o fărîmă de timp, cît o efemeridă, ai senzaţia că totul e nou şi curge în direcţia progresului. Dacă ai o viziune mai largă, observi că nimic nu-i nou, şi nici progres nu există ci doar o continuă vînzoleală de orbeţi.

Mai văd aici şi alt aspect: daca CE spune că ceva e bun, atunci e bun. Dacă altă entitate spune acelaşi lucru, dar nu e agreată, atunci e rău.

Mai departe, important e cine spune şi nu ce spune (că e bun). Concluziile se pot trage fără mare greutate: politici vechi sau noi – tot politici. În ultima instanţă contează să fii cu învingătorii.

Reclame
 1. ana1983irina
  7 aprilie 2015 la 13:25

  Se spune ca istoria exista pentru a invata din trecut si a nu repeta aceleasi greseli…

  • 7 aprilie 2015 la 18:28

   Cine invata din trecut? Chiar daca pui pe ziduri si repeti zilnic: nu faceti asta tot asta se va face. Istoria nu este o miscare continua spre viitor ci o miscare circulara care trece prin trecut si repeta fatalmente aceleasi greseli. In psihanaliza intelegem foarte bine acest proces atunci cind vorbin de reintoarcerea refulatului.

 2. 9 aprilie 2015 la 9:15

  Exact, de ce primul si al doilea razboi mondial ?… Miroase un al treilea… De fapt, istoria se repeta!

 3. ana1983irina
  9 aprilie 2015 la 20:47

  E adevarat, banuiesc ca e de fapt vorba de o situatie ideala cu invatatul din trecut. Ceva ce am vrea sa se intample dar nu se intampla.

  • 10 aprilie 2015 la 6:26

   Nu putem invata din trecut. In psihanaliza avem o expresie ca s-ar traduce prin compulsia de repetitie. Refulatul care se intoarce. amintirile legate de el, senzatia de fatalitate din viata unor nevrotici, toate duc acolo: tendinta de a restaura o stare care s-a depasit ulterior. E ceva care tine de iinsticts sau pulsiuni. Freud da multe exemple de acompulsie la repetare.
   Aceasta este prezenta si in viata sociala colectiva. Si aici exista o rezistenta puternica impotriva noului si ceva ce numim traditionalism sau imobilism. De aceea avem impresia ca si istoria se repeta si nu invatam nimic din trecut.

 1. No trackbacks yet.

Propune un comentariu

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: