Prima pagină > Practica de zi cu zi > Analiza unui act ratat – eroare de lectură

Analiza unui act ratat – eroare de lectură

Un articol care analizează un act ratat – o eroare de lectură în care cuvîntul nostru este înlocuit cu monstru – a fost publicat azi pe site-ul nostru de psihanaliză la adresa http://www.psihanaliza.org/act_ratat_10.html

Dacă există interes pentru acest articol şi mai ales pentru metoda ilustrată în el se poate comenta pe marginea lui aici.

Analiza actelor ratate este parte integrantă din analiză. Faptul că această metodă fără perceche este ignorată de unii nu arată decît un singur lucru: dificultatea de a învăţa să mînuieşti procedee care cer foarte mult timp şi talent ca să fie însuşite.

Reclame
 1. ana1983irina
  6 aprilie 2015 la 7:30

  Exemplul ne subliniaza sa mergem mai profund cu analiza actului. De multe ori se spune ca avem impresia ca stim ce inseamna dar de fapt nu este asa. Marie Louise von Franz povesteste intr-un documentar ca avea pacienti care se grabeau sa spuna ca stiu ce inseamna visul lor si se dovedea ca nu mersesera destul de profund.
  Nu stiu prea multe despre domeniu, dar am citit ca acum ar exista abordari noi care ar fi foarte rapide si eficiente si nu ar mai fi nevoie de metodele lui Freud care iau mult timp. Mereu insa se incearca afirmarea unor teorii noi. Ce e insa eficient vom vedea in timp.

  • 6 aprilie 2015 la 7:47

   Nu stiu ce poate inlocui metoda psihanalitica si poate fi si rapid si eficient (dar vad aici un semn al timpului pe care il traim – graba si anxietate). Poate renuntind la analiza inconstientului si mergind numai pe sugestie se persuasiune. Cam asta e tendinta. Nu exista metoda simpla si eficienta de analiza in afara celor propuse de psihanaliza. Sa nu uitam ca psihanliza nu este o teorie care impune tehnici, ci se inspira din experienta clinica, medicala daca vrem. Freud nu a primit aceasta metoda/teorie de-a gata de la cineva ci a dezvoltat-o pas cu pas.

   Cit priveste actul ratat el a fost analizat pina la capat. Din nefericire nu pot spune chiar tot in mediul virtual.

   Despre Marie Louise nu am o parere deloc buna. Am scris citeva notite critice la analizele ei care sint pur dogmatice. Probabil ca o sa publicam ceva in viitor. NIvelul este inso prea ridicat pentru publicarea pe Net. In general nivelul publicului nostru este extrem de scazut iar interesul e nul. Toata lumea isi imagineaza ca daca a capatat o diploma este suficient. Nimeni nu ma studiaza.

 1. No trackbacks yet.

Propune un comentariu

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: