Prima pagină > Societate > Românii şi turismul

Românii şi turismul

predeal_secui“Mi-au vorbit despre tradiţii, cultură, Brîncuşi …” zice un turist străin întrebat într-un interviu ce crede despre turismul românesc. Ideea lui era că România nu e promovată.

Nu văd legătura între Brîncuşi şi turism. Sigur că Brîncuşi este un reper deşi a trăit mai mult în Franţa. Dar mai avem şi alte repere? E vorba aceea, cu o floare nu se face primăvară. Trebuie să ai multe valori, nu doar cîteva, pentru a atrage atenţia cultural, apoi turistic.

Concepţia că Brîncuşi e suficient, sau Nadia, Ilie Năstase etc. e greşită. Problema este statistica: numărul de valori. Ca să ţinteşti la un loc pe podium trebuie să ai o suită de recorduri. Ca să cîştigi un război, trebuie să cîştigi mai multe etape.

Iar turismul cred că ar fi mai mult pus în valoare prin sport (nu ştiu cîţi străini vin să vadă Coloana infinitului). De exemplu, competiţiile de schi, trambulină, slalom, coborîre etc. România are potenţial geografic. Am observat că ţările care organizează aceste competiţii cîştigă mult din turism şi-şi fac reclamă. Dar ca să procedezi aşa trebuie să ai o acţiune concertată la nivel de ministere şi politică, know-how, de promovare a României, ceea ce nu am avut niciodată şi nu cred că vom avea. Mai simplu e să vinzi totul străinilor ca să facă ei ceva…

Cheltuim sume fabuloase pe mici clipuri de promovare care nu agaţă cu nimic. Trebuie să ai şi un specific. Care este specificul României turistice? Atrage el turiştii? E litoralul, specificul? Păi vecinii noştri sînt mai bine echipaţi la acest domeniu. Ce propui tu altfel decît ei? Serbările stupide organizate de primarul Mazăre?

În turism ca şi în artă trebuie să jonglezi cu mai multe elemente: imaginaţie, creativitate, spirit practic, arta de a face reclamă şi de a oferi ceea ce se caută pe piaţă. La noi, singurul atu este costul redus.

România are potenţial turistic, fără îndoială. Dar nu are specialişti în domeniu. Şi nici inspiraţia de a face altfel. Poate că românul s-o fi născut poet (deşi e discutabil) dar sigur nu le are cu turismul!

Reclame
Categorii:Societate
 1. Sorin
  27 martie 2015 la 9:53

  Mai este o problema.De cand au inceput sa plece romanii prin strainatate, Romaniei, i se face o reclama, de rahat.
  Marea majoritate din cei plecati, urasc Romania si cam tot ce au lasat in urma lor.Le descriu strainilor o tara plina de curve, hoti, saracie.. Si sunt destui care au plecat, adica vocile lor se aud.

 2. ana1983irina
  28 martie 2015 la 10:02

  Mai mult decât adevărat.
  Mai sunt însă străini care descoperă Romania cu încântare.

  • 28 martie 2015 la 11:07

   Da, ca se asteptau sa fie un haos aici si sint surprinsi ca nu sint atacati pe strada, asa cum li se repeta la TV public mai mereu in Germania, de pilda. Apoi mai este si reclama negativa care aduce cilenti – aia iubitori de senzatii tari! te astepti sa te poun aia pe jar si cind colo iti dau bere aproape pe gratis! Cind se relaxeaza tensiunea, simti placere, dupa cum descrie si Freud.

 1. No trackbacks yet.

Propune un comentariu

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: