Prima pagină > Rutine şi rutinaţi > Freud în America? Povestea unui eşec penibil…

Freud în America? Povestea unui eşec penibil…

Un oarecare Peter Kramer, care chipurile ar fi psihiatru, este citat într-un articol rău scris de un anonim american spunînd: Freud “was more devious and less original than he made himself out to be, and where he pioneered, he was often wrong. Freud displayed bad character in the service of bad science.”

De fapt articolul se doreşte o reevaluare a impactului lui Freud în America după prezenţa sa la Clark University unde a ţinut prelegerile de psihanaliză. Se ştie ca Freud dispreţuia America pentru superficialitatea ei proverbială şi cita în acest sens curioasa reclamă: De ce să mai trăieşti cînd poţi fi înmormîntat numai pentru 5 dolari? Într-adevăr o mostră de cretinism patent.

Autorul articolului vrea însă să ne contrazică. Adică nu e deloc adevărat că Freud nu a fost bine receptat în America, dimpotrivă, el s-ar fi bucurat de mare succes. Recunoaşte totuşi că numai în anumite medii, intelectuale, că la nivel popular Freud era luat în băşcălie, cu teoriile lui şi chiar cu felul său de persoană!!!

Totul nu ar fi durat totuşi decît foarte puţin, pentru că, spune acelaşi, cercetările temeinice (???) au dovedit că Freud nu are dreptate. El şi-ar fi măsluit propria muncă, i-a amplificat nelegitim valoarea şi a intervenit aberant în vieţile pacienţilor săi de renume (vezi Cazul Dora) pentru a-şi susţine doctrina. Ce e mai grav e că nici măcar teoria lui Freud cum că impulsurile refulate se transformă în nevroză nu este reală. Asta, trebuie să spun, m-a dat gata şi m-a determinat să scriu această notiţă. Am lucrat vreo 30 de ani în psihanaliza clinică şi aflu pentru prima oară că tot ce am ştiut şi descoperit, am tratat etc. nu este real. Dumnezeule!

Şi mai dau un citat din suma incredibila de inepţii comise de un adversar penibil al lui Freud, pentru că mă amuză: Freud aggressively intervened to blow up two marriages. Freud’s clinical record is riddled with dangerous meddling, ludicrous interpretations tailored to fit his theories and skewed accounts fashioned to justify himself and his ideas. 

E normal să citezi sursa la  care te referi – numai asta explică de ce mai comit sacrilegiul de a pomeni de acest autor bizar (cel puţin): el e Daniel Akst şi articolul se intitulează: 100 de ani de Freud (sic) în America.

În final ai senzaţia că Freud a fost suportat de bietul popor american deşi nu merita, şi asta pentru că americanii sunt de la sine pioşi sau îndelung-răbdători (vorba preotului) căci ei lansează numai lucruri valide şi perene cum ar fi feminismul, ca adversar al psihanalizei! Deci, feminismul vs psihanaliza. Într-adevăr o mostră de analiză clinică solidă opusă psihanalizei demente!

Reclame
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Propune un comentariu

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: