Prima pagină > Societate > Perversitatea unui sondaj recent

Perversitatea unui sondaj recent

Poţi manipula opinia oamenilor cu ajutorul sondajele publice. Politicienii noştri o ştiu mai bine ca oricine. Treaba e foarte simplă: pornind de la principiul că massa influenţează individul, creatorii de sondaje care-şi spun şi sociologi, le structurează în aşa fel încît să obţină rezultatul dorit (comandat de firma care investeşte în ele). Un recent sondaj ne spune, de exemplu, că aproape 65% din populaţie crede că războiul din Ucraina poate afecta România şi cam tot atît crede că e nevoie de alocare de fonduri în înarmare. Regăsim desigur aici una din problemele majore ale politicii lui Iohannis cu care de altfel şi-a început mandatul.

Realitatea pe teren e alta: populaţia crapă de foame şi nu are chef de înarmare. Foarte mulţi români erau astă-vară buni amici cu ruşii şi nu vedeau în Ucraina o primejdie. Ce s-a întîmplat, cum de şi-au modificat vederile peste noapte?

De fapt nu le-au modificat sau foarte puţin. Explicaţia este maniera perversă în care a fost croit sondajul astfel încît să conducă la concluziile de mai sus.

Să ne imaginăm un alt scenariu în care intră în discuţie euro-scepticismul, situaţia Greciei şi Ungariei care nu dansează după partitura UE, rata înfometării în România şi la urmă dacă e sau nu oportun să investim puţinul pe care îl avem în înarmare. Am fi constatat un rezultat total contrar – majoritatea strivitoare ar fi declarat că nu vrea înarmare. Pe fondul neîncrederii în politica comunitară UE românii ar fi judecat altfel, şi, mai îngrijoraţi de soarta lor materială, ar fi emis o opinie contrară.

Iată ce numesc perversiunea sondajului care manipulează creînd iluzia unei realităţi ireale: croit cu seturi de cuvinte care să evoce numai pericolul imediat al războiului şi să eludeze problemele sociale grave, corupţia încurajată de UE, mizeria materială, marasmul social, disperarea şi depresia, rezultatul este un DA hotărît pentru înarmare.

De ce înarmare? Pentru că asta e prioritatea nr. 1 a lui Iohannis? De ce prioritatea nr.1? Pentru că asta au decis ştabii de mai sus! Restul se pierde în ceaţă cu atmosferă de film melodramatic în care şi alţii (alte ţări) îşi au rolul lor bine stabilit.

Reclame
Categorii:Societate
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Propune un comentariu

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: