Prima pagină > Rutine şi rutinaţi > Există generaţia Facebook?

Există generaţia Facebook?

Auzim mereu vorbindu-se de generaţia Facebook. Există aşa ceva? De multe ori această entitate este comparată cu cea a drecreţeilor sau a celor care s-au născut la revoluţie. Sînt acestea generaţii? Facebook este o reţea de comunicare – poate ea fi semnul distinctive al unei generaţii? Adică o generaţie se poate defini unic numai prin modalitatea de comunicare? Absurd.

De ce atunci expresia generaţia Facebook? Nu am înţeles de ce decît din momentul în care Facebook a fost asociat pe faţă cu beneficiile societăţii capitaliste, axate pe producţie (tehnologie) şi consum. O societate considerată superioară şi de dorit în raport cu o alta, care a căzut în uitare, care s-a depreciate, după unii, cea comunistă. Comunismul s-a deteriorat prin dictaturile pe care le-a făcut posibile, prin negarea personalităţii umane şi sărăcie materială. Capitalismul este factorul de progres material şi de afirmare a personalităţii. Facebook devine în acest sens un marker de emancipare… pentru că este un fenomen al capitalismului.

În realitate, Facebook nu este un marker – faptul de a comunica digital şi a face schimb de poze nu poate fi o trăsătură definitorie a unui tip de societate. Dar, repet, fiind asociat cu capitalismul îşi asumă automat calităţile acestuia – inclusiv democraţia.

Ceea ce este de dorit pentru societatea modernă, prosperitatea capitalistă după unii, atrage în sfera sa de semnificaţii fierbinţi şi alte fenomene cum este Facebook. Şi astfel, fără a fi în sine ceva semnificativ, Facebook dă numele unei generaţii.

Reclame
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Propune un comentariu

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: