Prima pagină > Societate > Despre votul dat pe oferte electorale

Despre votul dat pe oferte electorale

Deseori m-am întrebat cum aş explica faptul iritant că românii votează pe promisiuni de ultima oră, gen mărirea salariului minim cu cîţiva lei – sau pe oferte electorale ca ghiozdane şcolare, mici şi bere? Sigur că prima reacţie e să zici lipsa maturităţii politice. De unde să aibă românii experienţă poltică de vreme ce ai au stat plecaţi şi mulţumiţi (oportunişti) într-un regim auster şi stupid? Lipsa experienţei este un fapt. Ea poate fi acuzată nu numai la mase dar şi la lideri. Nici ei nu au avut cînd şi unde să se formeze. Politicienii noştri au două mari motivaţii – una ţine de interesul material iar a doua de reacţie viscerală. Perioada lungă de polemică neproductivă (ca să folosesc un eufemism) dintre Ponta şi preşedinte este o ilustrare a lipsei  exeperienţei politice a liderilor.

Revenind la mase am înţeles că uşurinţa de a oferi votul pe cîteva avantaje minore de ultimă oară are şi o raţiune practică. În realitate, fiecare români ştie că după alegeri se alege praful, că marilor probleme ale ţării nu sînt solubile, că nivelul de trai nu va creşete, că economia va stagna sau va merge în jos etc. Cum ştie acest lucru? Să zicem din fler. Nu e vorba de o analză pertinentă a faptelor şi istoriei noastre politice recente. Pur şi simplu românii ştiu un lucru şi sigur: nimic nou nu aduce viitorul guvern sau preşedinte. Dacă ei aacceptă darul electoral pentru vot este pentru că sînt pragmatici. E drept că pragmatismul ăsta nu are ecou în viitor. Dar oricum, chiar dacă nu ar vota pe nimeni sau ar vota cu opoziţia nu ar obţine nimic pe deasupra. Românul este adeptul zialei ce-i în mînă nu-i minciună. O bere, cîţiva mici electorală, ghiozdane pentru copii sau rechizite sînt mai mult decît nimic. Românul îşi vinde votul pe justa sa valoare.

Ca să conchid, lipsa experienţei politice, inerţia noului şi pragmatismul românesc explică vînzarea voturilor pe nimic. Las la o parte evident persoanele care nu votează deloc din motive de dezinteres politic. Deşi şi aici putem găsi, pe lîngă ideea certă că cel mai bine te descurci de unul singur, o mare doză de pragmatism: de ce să te mai oboseşti cînd totul este degeaba?!

Reclame
Categorii:Societate
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Propune un comentariu

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: