Prima pagină > Societate > Iluzia de a crede că ţi se dă ceva

Iluzia de a crede că ţi se dă ceva

De la 1 noiembrie tinerii au acces la un nou program de creditare: prima maşină. Wow! Pe cînd primul moş crăciun etc.? E absurd. In ajun de alegeri se dau şi se tot dau cadouri electorale care în fond sînt nişte capcane. Nişte iluzii. Chair şi cu ajutorul statului – prin creditare – maşina, fie ea şi prima, trebuie plătită. De unde? Întrebarea mea ascunde adevărata problemaă: nu există locuri de muncă şi avem o rată a şomajului la tineri inimaginabilă. Aşa că dacă părinţii nu pun mîna, prima maşină este o promisiune fără acoperire.

Dar nu sîntem naivi să credem că guvernanţii angajaţi pînă peste cap în alegeri bat cîmpii cu acest program. De fapt nici nu trebuie să fie accesat, altfel spus să fie util. În realitate importantă este iluzia de a crede că ţi se dă ceva de către un guvern de oameni inimoşi înainte de a vota. Trebuie să-i vedem pe aceşti oameni în cilori cu nuanţe roz. Oferta este un trăgaci care declanşează iluzia şi controlează mintea fără discernămînt.

În fine, este la fel de evident că dacă nu i-am vota pe actualii (pemtru că sîntem lucizi) nu am avea o soluţie mai bună. Noi votăm an de an aceleaşi persoane care se rotesc, se asociază, se tamponează, se relansează (sau cum se spune azi, hilar, se reinventează). Trăim într-un univers politic închis, lipsit de vînă, imaginaţie creatoare şi voinţă. Un univers static într-o lume care se vrea permanent dinamică. Aşa că orice am vota este egal: nimic nou sub soare!

Şi te întrebi de ce mai e nevoie de oferte pre-electorale? Ele se adresează celor care cred că cutare candidat s-a schimbat în 4 ani sau că asociaţia în care s-a integrat recent l-a schimbat sau este ea însăşi o promisiune. Există şi astfel de alegători, pripiţi, naivi, pe care însă nu-i condamnăm. Cum zicea Cioran: iluzia e permisă.

Poate o să vorbesc mai mult despre nevoia de iluzie şi eficienţa ei pentru viaţa psihică dacă o să văd interes pentru acest subiect.

 

 

Reclame
Categorii:Societate
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Propune un comentariu

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: