Prima pagină > Practica de zi cu zi > Acedia – ce este, cum se combate

Acedia – ce este, cum se combate

În creştinism acedia este o stare de lipsă de chef, de somnolenţă (torpoare) care trebuie combătută cu hotărîre. Nu e greu să vedem de unde vine. Ea este întîlnită printre călugări retraşi din lume, cu o viaţă monotonă fără satisfacţiile vieţii laice, cu repetarea zi de zi a tipicului etc.

 Dar această stare o întîlnim şi la oamenii care trăiesc în afara mînăstirilor, care muncesc, învaţă, realizează diverse lucruri, aspiră etc. Care să fie cauza?

Pe de o parte stres, adică o viaţă consumată în plină frenezie şi fără răgaz. Spunem despre o persoană că este mereu în priză, adică în contact permanent cu factorii incitanţi şi excitanţi din mediu. Pe de altă parte, o lipsă a orizonturilor (care să motiveze viaţa) sau neputinţa de a le atinge. Aceasta din urmă, neputinţa de a le atinge este vizibilă şi la noi.

Românii au deschis uşa larg la ispitele lumii occidentale – care merg de la acumularea de bunuri la formare profesională şi orizonturi cîndva de nevizat – dar, în fapt, sunt lipsiţi de mijloacele cu care să le atingă. Fie nu sunt bani, fie ne izbim de tot felul de limitări şi greutăţi, fie nu găsim înţelegerea şi mai ales spaţiul social dedicat şi receptiv la aspiraţiilor noastre.

Deci, acedia poate fi determinată de tipic (obişnuirea cu stimulii), de stres, de eşec sau sentimentul că niciodată n-o să-mi ating visul.

Nu sunt un admirator al vieţii americane dar recunosc că la ei multe tare ale societăţilor europene lipsesc. La americani totul e posibil, totul este admis şi mai ales sprijinit. O etică mercantilă pînă la exces – e adevărat – face să ne iasă cam toate planurile (dacă avem) şi să obţinem gratificaţie în cel mai scurt timp. La ei tipicul este pe toate căile îndepărtat. Monotonia prin repetarea lui acelaşi este dispersată prin explozia informaţională care devie ea însăşi, la un moment dat, ce-i drept, o cauză a stresului (şi evident a bolilor cauzate de stres, printre care obezitatea).

Este evident, ca să dau un exemplu, că niciodată europenii nu ar fi inventat internetul şi mai ales comerţul liber prin internet şi formele “sheruire” şi socializare care, chiar şi infantile şi infantilizante, au un efect de împrospătare psihică. Revenirea la copilărie, la ludic de fapt, face adaptarea mult mai uşoară, şi mai ales permite energiilor stocate să se manifeste liber. Îmi amintesc de bucuria lui Carl Jung, într-o perioadă de viaţă psihică tensionată, cînd a redescoperit jocurile copilăriei printre care construcţiile cu pietricele. Mai tîrziu şi-a conceput şi construit Turnul de la Bollingen, pe malul lacului Zurich.

Am descris acedia şi am arătat cîteva din cauzele ei majore. Desigur că tradiţia ortodoxă are alte mijloace de a o remite. Căile laice sunt şi ele accesibile, aşa cum am încercat să arăt mai sus chiar dacă uneori ne par cam… fanteziste.

Închei precizînd că mijloacele comune prin care îndepărtăm acedia în viaţa de zi cu zi sînt substanţele euforizante, alcoolul, cafeaua, întăritoarele, ţigările etc.

Reclame
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Propune un comentariu

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: