Prima pagină > Societate > Internet şi informaţie

Internet şi informaţie

Informaţia pe internet este întotdeauna fie arbitrară, confuză, fie subiectivă. Nu poţi lămuri un subiect dînd search pe Google. Îmi amintesc că multă vreme Wikipedia era atacată de specialişti pe motiv că articolele publicate sînt scrise de amatori. Şi noi am avut ocazia să sesizăm acest aspect cu superficialitate şi parti pris. Recent am avut nevoie de informaţii legate de efectele vindecătoare ale alifiei de gălbenele în arsurile solare. Şi am găsit 2 tipuri de informaţii – pro şi contra. Unii zic că alifia respectivă este un miracol – alţii, dimpotrivă, că dăunează mai mult decît ajută. În final am fost mai dezorientat decît la început. La întrebarea să aplic sau nu alifia nu am avut un răspuns clar.  A trebuit să mă decid singur cu gîndul că fatalmente voi apela la serviciile unui dermatolog.

La fel se întîmplă cu alte dileme la care răspunsul e la fel: clar-obscur.

Este sigur că internetul nu oferă informaţie de calitate pe subiecte, ci numai informaţie comercială. În fond, de aia a fost inventat, pentru a extinde comerţul dincolo de hotarele SUA într-o lume globalizată.

Există unii care vor obiecta că au avut de cîştigat, de pildă eseuri gratuite sau surse de studiu. La primul aspect nu mai răspund; la al doilea pot fi de acord că putem găsi sugestii de informare şi, mai rar, articole pe profil. Mai sînt forumurile, dar şi acolo, dacă nu există criterii de selcţie a mebrilor, totul este un talmeş-balmeş.

Comunicaţional, internetul porneşte de la ideea dreptului de exprimare care în cazul specializării şi profilului este catastrofală. Îmi amintesc de forumul nostru de psihanaliză în care se spuneau lucruri care în cel mai bun caz stîrnesc rîsul. Oameni fără nicio pregătire publicau păreri personale, atunci cînd nu înjurau la propriu.

Vorbind despre informaţia comercială să zicem că şi ea este afectată de arbitrar şi rea voinţă. Comentariile cumpărătorilor întotdeauna sînt extrem de pro – şi bănuim acolo mîna firmei respective, sau contra – cînd provin de la concurenţă sau rău voitori. Îmi amintesc că am cumpărat un produs susţinut fără limite de specialişti online. Produsul (electronic) avea defecte din concepţie grave. Era un rebut (a fost şi retras). Am sunat la redacţia persoanei care făcea reclamă cu aît entuziasm şi aceasta mi-a revelat că s-a înşelat, că nu a verificat complet produsul. Reclama favorabilă a rămas…

 

 

 

Reclame
Categorii:Societate
 1. 28 octombrie 2016 la 18:04

  Recent am vrut sa vad daca e nevoie de adaptor pentru Italia. Unii zic ca da, altii ca nu. Depinde, cred, la ce hotel stai. Ok, scriu mail la hotel si-mi spun ca orice folosesc in RO se foloseste si la ei, imi arata o poza cu prizele, de care n-am mai vazut niciodata, nici in Ro si nici in Uk.
  Pentru arsuri e mai bine la farmacie de intrebat. Acolo a intrebat cineva pt mine de varicela de leacuri, si acolo am intrebat de o alergie la o intepatura de tantar, cica ma muscase tantarul tigru in vara asta, de 2 ori am patit-o si sunt alergica, si am primit niste pastile si un gel.
  Majoritatea opiniilor de pe net, recenzii la diferite produse, pot fi si false, adica sunt interese publicitare la mijloc, nu clientii scriu ci chiar firmele respective.

  • 29 octombrie 2016 la 5:10

   Nu m-am referit la informatia economica si la reclamele de acest gen, ci la informatii din diverse domenii de cultura sau stiinta…

 1. No trackbacks yet.

Propune un comentariu

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: