Prima pagină > Societate > Rolul trecutului în înţelegerea prezentului…

Rolul trecutului în înţelegerea prezentului…

Interesant interviul lui Stelian Tănase pentru Trinitas. Şi întrebările erau bune, la obiect. Aşadar, TVR trebuie să devină o televiziune publică, care se adresează cetăţeanului chiar dacă aceşti termeni, public, cetăţean s-au erodat mult. Deci, un serviciu public cu ştiri imparţiale, cu emisiuni culturale şi educative, cu arhive ale românilor pentru a ne restitui imaginea noastră reală şi profundă. Totuşi, Tănase e conştient, pentru că repetă şi el, că românii au cel mai înalt grad de analfabetizare din Europa şi cel mai mic consum de cultură. Dar actualul şef al TVR crede în şansa emisiunilor culturale care pot obţine rating prin calitatea realizării. El ne mărturiseşte că imprimări vechi de teatru cu actori de prima mînă şi Caragiale au avut mai bun rating decît meciurile de fotbal. Într-adevăr, încurajator! Există şi mult scepticism, desigur. Nu toţi oamenii influenţi cred în noul program al TVR.

Reţin credinţa dlui Tănase că arhivele ne restituie tendinţele societăţii româneşti, actuale şi azi – prezentul, zice el, este trecut. De aceea necesitatea studierii arhivelor, pentru a înţelege prezentul. Într-o dimensiune mai complexă, mai aproape de înţelegerea deplină, zic eu. Este ca şi cu psihanaliza: ca să înţelegem de ce nevroza trebuie să redescoperim trecutul persoanei cu marile ei traume, sau să investigăm lumea ei interioară analizînd visele.

Sînt mulţi care cred că trecutul e anulat şi se miră cînd noi conflicte apar ca din senin între state… Cînd, în ordinea individului, o nouă nevroză  acaparează întreaga lui viaţă deşi el se chinuie să mascheze o normalitate dubioasă.

 

Reclame
Categorii:Societate
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Propune un comentariu

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: