Prima pagină > Societate > Americanii, herpesul şi dispariţia psihanalizei

Americanii, herpesul şi dispariţia psihanalizei

O statistică ofiicială americană susţine un lucru de neimaginat: aproape 5 din 7 americani din SUA suferă de herpes general! Dacă ne gîndim la asocierea fonetică dintre herpes şi helpless lucrurile se clarifică. Helpless este unul neajutorat, incapacitat. Sentimentul de neajutorare într-o ţară care afirmă exact contrariul este într-adevăr halucinant. De unde această neajutorare? Americanii, la fel ca în filmele lor gen Alien sau King Kong, au mari probleme rasiale şi ideologice nerezolvate, ca să nu le mai numim pe cele ale relaţiei coerente cu lumea reală (paralizată de explozia tehnologică). Şi asta se datorează probabil în mare parte controlului ideologic şi fiscal exercitat de stat sau de marile corporaţii asupra individului.

Pe de altă parte stau foarte prost la capitolul servicii medicale în medicina minţii. Psihiatrii lor sînt mult pe lîngă ceea ce am numi administrare terapeutică (cam ca la noi!). Respingînd psihanaliza – cf. Gay, istoricul freudismului, care afirma că a vorbi azi în universităţile lor despre etiologia sexuală ţi-ar atrage oprobiul tuturor! – americanii au adoptat un soi de pseudo-ştiinţă a minţii în care accentul se pune pe medicaţie. „De ce să trăieşti cînd poţi fi îngropat numai pentru 5 dolari?”, scria o reclamă din USA la vremea cînd Freud vizita America, nu cu mare plăcere. Citită în altă cheie ar suna cam aşa: de ce să te tratezi cînd poţi să suporţi numai pentru 5 dolari?

Freud dispare pentru că nu aduce bani şi pentru că teoriile lui deranjează pudoarea ştiinţifică, la ei. Astfel, pacienţi care ar merge cu folos la psihanalist, acum se îndoapă cu tranchilizante ca să nu mai simtă sau să nu mai (se) gîndească (la ce simt). Simulînd o sănătate care nu au avut-o şi oricum nu o vor avea niciodată!

Reclame
Categorii:Societate
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Propune un comentariu

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: