Prima pagină > Societate > Bizarerii politice pe marginea ridicării vizelor

Bizarerii politice pe marginea ridicării vizelor

De ieri moldovenii au şi ei acces fără vize în CE. Ministrul nostru de externe spune cu mare trăire interioară: e o realizare istorică. Adică, ridicarea vizelor pentru moldoveni este ceva epocal. Un oficial de la Chişinău este însă de altă părere. El zice că ridicarea viselor nu este o prioritate pentru moldoveni, că din sondaje rezultă că populaţia este îngrijorată de preţurile mari, de sărăcie şi corupţie. Pe cine să crezi? E sau nu ridicarea vizelor un act istoric?

Mai aflăm însă ceva care ne zăpăceşte: gruparea pro-europeană în Moldova a căştigat adepţi în detrimentul comuniştilor. Se înţelege că în urma ridicării vizelor. Totuşi această deplasare spre pro-CE se bate cap în cap cu sondajele. Se impun două explicaţii:

1. Informaţiile sînt false, populaţia rămîne fidelă comuniştilor dar, aşa, de formă, trebuie să o aburim;

2. Informaţiile sînnt reale iar moldovenii fac cum au facut şi fraţii lor români: votează pentru CE dar s-ar întoarce cu mult dor la România de ieri, comunistă sau ceauşistă. De unde această bizarerie? De unde această contradicţie fatală?

Este evident că oferta CE este nesemnificativă – totuşi a rămîne neintegrat sună în urechile populaţiei ca ceva anacronic sau, şi mai rău, ca un semn al înapoierii. Desigur, un markăr social care nu te propulsează în vîrful piramidei sociale. Intrarea în CE este la fel ca şi excursiile scumpe, maşinile de lux, telefoanele mobile de ultimă oră etc. pe care unii şi le permit şi fac mare caz de asta. Adică un semn vizibil al emancipării, mai precis al reuşitei prin a avea, a poseda, chiar dacă această reuşită nu mai are nimic pragmatic (nivelul de trai scade zi de zi în mod ireversibil – capitalul se concentrează în mîinile cîtorva miliardari sau societăţi/bănci oculte!!).

Reclame
Categorii:Societate
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Propune un comentariu

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: