Prima pagină > Societate > Tarele României de azi şi ieri

Tarele României de azi şi ieri

Acum vreo două zile, într-un interviu tv, Băsescu a făcut o afirmaţie neaşteptată: România cîştigă mai mult azi din exporturi decît o făcea pe vremea lui Ceauşescu, în momentul cel mai industrializat al istoriei comuniste. Degeaba ne spunem că ne-am dezindustrializat, pretinde Băsescu, că nu mai avem economie, iată, căştigîm mai mult decît atunci. Se vehiculează şi nişte cifre care să dovedească cele spuse.

Din nefericire Băsescu uită să adauge care este gradul de fiscalizare a creşterii economice de azi, cît din PIB reprezintă ea. Ar afla cu suprindere că aici comparaţia nu mai rezistă: în economia ceauşistă PIB-ul era consolidat cu producţia industrială! În al doilea rînd e de discutat şi gradul de îndatorare a României care a crescut recent cu încă peste un miliard de euro împrumutaţie pentru… plata salariilor… care se adaugă la datoria existentă.

De ce atunci aceste demonstraţie de forţă fără ecou real? Din orgoliu, marcisism, refuzul de a accepta o realitate negativă, criticabilă, asociată cu personalitatea sa? Probabil că toate la un loc.  Mai este însă şi nevoia de a contracara mirajul comunist. După recentele sondaje care arată preferinţa majorităţii românilor pentru vechiul regim şi credinţa că atunci se trăia mai bine, s-a tas un semnal de alarmă care trebuie să dea naştere la o reacţie concertată a guvernanţilor de azi. Chiar dacă nu există argumente pro actualitate ele trebuie create. Şi dacă cifrele nu ajung, atunci se mizează pe impactul personalităţii politice, al credibilităţii ei. Pur şi simplu o declaraţie tv este, se crede, soluţia problemei.

Reclame
Categorii:Societate
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Propune un comentariu

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: