Prima pagină > Societate > Copii manipulaţi – adulţi debusolaţi

Copii manipulaţi – adulţi debusolaţi

Văd la televizor un mic reportaj acasă la o cunoscută actriţă şi familia ei – copiii – în bucătărie. Ea găteşte ceva special pentru Paşte. Ce mă frapează este relaţia bizară stabilită între mamă şi copiii ei mici. Mai precis faptul că distracţia din bucătărie – aşa cum o denumeşte comentatorul tv – o amuză numai pe mamă, care se agită şi face tot felul de pozne, dar nu şi pe copii. Şi pentru că ei nu sunt deloc implicaţi în prepararea hranei, trebuie să fie: mama face eforturi disperate, chiar comice, să-i bine dispună, să-i atragă, să-i determine să aibă o reacţie umană la ceea ce crede ea că este un moment special din viaţă. Copii rămîn practic absenţi, poate chiar apatici, oricum indiferenţi.

Am văzut în multe case această tendinţă a părinţilor de a-şi forţa copiii mici să reacţioneze prompt la diferite situaţii sau momente de viaţă cum ar fi vizita unei rude. Copiii nu sunt interesaţi în mod spontan şi atunci intervin părinţii cu tot felul de comicării, sau cu îndemnuri şi sugestii directe: Vai ce ne bucurăm noi că a venit cutare sau uite ce frumos arate cutare etc. Ei modifică astfel starea emoţională a copiilor în mod ilegitim, îi forţează să simtă ca ei (părinţii) şi să-şi falsifice interioritatea.

Rezultatul este că ulterior, în viaţă, copilul manipulat psihic de părinţii prea activi şi autoritari nu dezvoltă propria iniţiativă, propria personalitate, în fond. Este un adult nesigur pe ce simte şi aşteaptă de la alţii să i se dicteze ce trebuie să simtă, cum trebuie să reacţioneze. Este un om regulilor stricte în căutare de ghizi de conduită.

Şi cînd te gîndeşti că reportajul se dorea un exemplu de familie fericită! Oare unde ne sunt psihologii?

Reclame
Categorii:Societate
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Propune un comentariu

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: