Prima pagină > Societate > Economia dependenţei

Economia dependenţei

Microsoft Windows a oprit asistenţa tehnică la XP, deci nu mai sînt nici actualizări. Mare seism pentru România, adică pentru calculatoarele care rulează prin instituţii. După opinia unora ele sînt expuse atacurilor iar informaţiile private pot fi furate uşor de şmecheri, online. De ce toate astea? Pentru că guvernul nu a mai alocat acele zeci sau sute de milioane pentru licenţe.
Aici ne vedem slăbiciunile: dacă lucrezi cu calculatoare şi depinzi de ele, ceea ce se înîmplă şi la marii utilizatori, atunci trebuie să plăteşti permanent sume uriaşe ca să fii, tehnic, ţinut la zi. Dacă nu, atunci eşti expus bandiţilor online! Aşa că plăteşti sau o păţeşti!

Ştiu ce o să spui: e normal, ai cumpărat produsul cutare, acum trebuie actualizat etc. plăteşte!

Problema este cum ne imaginăm noi economia occidentului şi cum funcţionează ea de fapt. Ai la o extremă beneficiul – un calculator performant etc. – la cealaltă, pericolul – e performant dar nu super-performant, e vulnerabil. Tradusă în termeni psihologici formula ar suna aşa: plăteşti ca să te simţi bine – nu mai plăteşti, eşti cuprins de griji. Ce vreau să zic este că economia occidentală este bazată esenţial pe ideea de dependenţă, mai precis pe crearea forţată de dependenţă. Este ca şi cu alcoolisml, cu alcoolicul care depinde de băutura zilnică, altfel are sevraj. Dependenţa este calculată psihologic şi indusă prin mijloace mediatice.

Nicăieri nu am studiat economia occidentală analizată pe aceste coordonate. Sistemul se apără pentru că e vulnerabil din punct de vedere etic. Chiar dacă termenul nu mai sperie pe nimeni, nu vrem să fim cotaţi bandiţi şi atunci edulcorăm adevărul adică vorbim de profit şi ne justificăm prin silogisme care să susţină logica imediată a profitului. Vrem să arătăm chiar cu preţul falsificării datelor ştiinţifice că profitul sau manifestări naturale care duc simbolic la el sînt în ordinea firescului!!!

Prima fază în derularea economiei de tip occidental este impunerea necesităţii (şi aici intervin, cum am zis factorii cei mai diverşi, pînă la presiune politică), nici vorbă de cerere şi ofertă. A doua este crearea dependenţei, iar a treia controlul mediatic al dependenţei care trebuie fixată şi prelungită la infinit.

Ironia este că lumea vorbeşte de libertate şi arată cu degetul spre Occident. Dar cum poate fi liber un om care este prins în reţeaua de forţe a economiei dependenţei? Cum poate fi un om liber ameninţat de şomaj, de spectrul recesiunii cînd el este forţat să cumpere ca să consume şi depinde de ceea ce consumă? Adică basculează între satisfacţie şi angoasă dar nu este capabil să se extragă durabil, prin sine însuşi, din atmosfera de ameninţare continuă indusă mediatic?

Reclame
Categorii:Societate
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Propune un comentariu

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: