Prima pagină > Societate > Despre nivelul cultural al românilor…

Despre nivelul cultural al românilor…

Într-un interviu la TV Trinitas scriitorul Augustin Buzura se plîngea de nivelul cultural scăzut al românilor care face permeabilă societatea românească de azi la producţiile cele mai stupide, mizerabile, ale mass-media. Constatarea nu este deloc deplasată, dar vreau sa mai adaug două lucruri:

– Cînd ne referim la nivel scăzut nu avem în vedere statistic scăderea interesului pentru carte – lucru absolut real – ci şi calitatea ideilor care circulă liber. Uitaţi-vă pe mediile de socializare ca să vedeţi lipsa discursului, a discuţiilor cu substanţă şi interes real. Ai senzaţia că eşti într-o masă de cretini care nu ştiu altceva decît să dea „like” pe articolele altora şi să publice poze cu familia în vacanţă (în cazul în care pot articula şi vreo două cuvinte). Chiar nu ştiu la ce folosesc aceste „mijloace de socializare” în afara beneficiului economic substanţial al patronilor lor!!!

– O reacţie vie de respingere a culturii ideilor este ideea stranie, la unii români – la cei care mai citesc cîte o carte – că evoluţia ideilor îi scuteşte de a asimila ceea ce s-a ignorat decenii la rînd în perioada ceauşistă. Ca să dau un exemplu, se crede că Freud şi freudismul sînt „fumate” – obiecte de arhivă – în timp ce este evident că nu sînt asimilate şi nu au cum să mai fie la noi. Această reacţie de respingere este defensivă – acţionează ca o justificare absolută în faţa incompetenţei şi a neputinţei de a gîndi decît idei debile  sau repetitive, ca să-l cităm pe Culianu.

Insuficienta formare a gîndirii şi limbajului explică neputinţa de a formula şi exprima idei, ceea ce face imposibilă comunicare în fapt. Interesul numai pentru consum – căci ce este altceva decît expresia consumismului faptul de a da „like” la producţiile altuia – simplifică opţiunile mentale reducînd totul la senzaţii şi impresii vagi, în chip fatal necomunicabile.

Reclame
Categorii:Societate
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Propune un comentariu

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: