Prima pagină > Societate > Autobiografia lui Ceauşescu

Autobiografia lui Ceauşescu

Un film document – cum este numit Autobiografia lui Ceauşescu –  însăilează laolaltă diferite fragmente video cu discursurile lui Ceauşescu şi evenimente la care a luat parte de-a lungul timpului. Sînt şi evenimente din viaţa de zi cu zi. Prima parte a fost difuzată ieri la Digi24. Am urmarit-o şi am remarcat dincolo de aberaţiile familiare ale regimului politic, două lucruri interesante:

– măsura mare în care populaţia română a participat activ la fenomenul „transformării revoluţionare şi formării omului nou” – cum se numea atunci – evident o idioţie inimaginabilă, scuzabilă dacă ţinem cont de incultura crasă a promotorilor;

– atenţia extraordinară de care s-a bucurat Ceauşescu în SUA şi Anglia – primirea lui oficială chiar de către regină este antologică.

Nu sînt de acord cu autorul filmului care explica că C. şi-ar fi trecut prin minte întreaga viaţă în momentul arestării şi judecării. Imaginea ne arată un mitocan gesticulînd frenetic, care respinge autoritatea tribunalului şi cere să fie adus în faţa marii adunării naţionale. Personajul era mai degrabă intrigat: după zeci de ani de urale şi solemne declaraţii de stimă şi iubire, să apari astfel în faţa unui tribunal improvizat este bizar! Ceauşescu trăia cu sentimentul măreţiei personale, istorice, dacă vrem, şi nu ar fi putut reveni la normalitatea omului banal, oarecare.

Mi-a placut însă luciditatea autorului care a corectat-o pe amfitrioană cînd a zis că la mitingul contra invaziei Cehoslovaciei populaţia României l-ar fi aplaudat pe C. sincer. Nu, a fost aproximativ replica, nici măcar atunci – pentru că românii sînt un amestec de oportunism şi cult- identificare cu personalităţile politice. E riscant să fii cineva la români, mai zic şi eu. Sentimentul colectiv se schimbă după cum bate vîntul.

Reclame
Categorii:Societate
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Propune un comentariu

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: