Prima pagină > Societate > Între Cuza şi corectitudine politică

Între Cuza şi corectitudine politică

Ieri, două emisiuni extra despre Unire şi mai ales Cuza (a făcut el bine sau rău?) pe TVR 2 şi Digi24. S-au întrecut instorici de valoare. Dar noi am rămas tot derutaţi. Există o tentaţie puternică de a explica istoria prin prisma corectitudinii politice. Un asemenea moft a fost desfiinţat de unul dintre invitaţi care a rectificat afirmaţia cum că elitele unioniste au fost iremediabil suprimate de comunişti şi că asta ar fi o pierdere irecuperabilă. Exită alte elite care se nasc continuu – a rectificat respectivul – şi mai ales cine zice că reformele acelea au adus prosperitate şi progres? Nici vorbă.

Da, e curios să afli că urmarea reformelor care l-au avut pe Cuza ca frontman a fost criza economică, sărăcia lucie (nu existau bani nici pentru oştire). Cauza ar fi evident birocraţia statului modern (pe care noi o experimentăm pe viu azi) şi incompetenţa economică (!!!). Mai aflăm că povestea cu Moş Ion Roată este o lucrare a staff-ului domnitorului care nu a făcut doar atît, ci a lansat şi faimoasa expresie „monstruoasa coaliţie” care se referea la opoziţia unită a liberarilor radicali (???) şi conservatorilor, cei care l-au debarcat pe Cuza.

Moral, Cuza a avut multe să-şi repoşeze şi chiar e greu să-ţi imaginezi viaţa lui amoroasă împărţită între Elena (soţia) şi amanta care îi face copii (şi locuieşte cu el şi soţia – aceasta din urmă fiind cu averea, evident). Mai este – era să uit – şi confiscarea averilor mînăstireşti, lucru care nu pare să-l încurce pe actualul patriarh care l-a salutat pe Cuza pentru iniţiativa lui care, chipurile, a făcut posibilă remunerarea clerului de la buget şi a creat în cadrul universităţii învăţămîntul religios…

Într-un cuvînt, un personaj controversat pe care îl iubim pentru că e român. Iar românii sînt buni chiar dacă sînt… răi (sic).

Reclame
Categorii:Societate
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Propune un comentariu

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: