Prima pagină > Psihanaliza: definiţii > Ca atare a influenţat psihologia

Ca atare a influenţat psihologia

Al doilea punct de la schema trasată în articolul Cîteva prejudecăţi legate de psihanaliză https://psihanaliza.info/2012/12/16/citeva-din-prejudecatile-legate-de-psihanaliza cu regret că a durat aşa mult pînă la continuarea discuţiei.

… Ca atare a influenţat psihologia

Psihologia şi psihanaliza sunt două lucruri total distincte. Chiar dacă ambii termeni încep cu particula “psi”, ei nu sunt identici şi nici măcar înrudiţi. Chiar dacă şi psihologia, şi psihanaliza studiază sau se referă la psihic (psyche) nu sunt deloc aceleaşi abordări.

Abordarea psihanalitică este dinamică. Ea presupune un conflict în aparatul psihic văzut într-o complexitate străină psihologiei. Acest „aparat” a fost descris de Freud înainte ca psihologia propriu-zis să fi avut habar de aşa ceva.

După cum observa pe bună dreptate un bun cunoscător, diferenţele dintre psihologie şi psihanaliză sunt ireconciliabile. Este interesantă următoarea comparaţie: în vreme ce prima dintre aceste ştiinţe ale psihicului se căzneşte să ne descrie percepţia vizuală, cealaltă ne explică de ce unele persoane nu sesizează o anumită culoare, legînd această eroare de anumite date ale vieţii inconştiente.

Dar ca să înţelegem de ce nu punem semnul egal între acestea două să ne întrebăm ce ar fi fost psihologia azi fără descoperirea freudiană a inconştientului? Cum ar fi evoluat ea? Spre ce? Oare nu ar fi bătut pasul pe loc?

Desigur că nu negăm faptul că psihologia a preluat unele idei şi concepte din psihanaliză. Dar ele se situează doar la nivel conceptual. Psihologul nu poate opera cu acestea în planul clinic pentru că nu crede în validitatea lor (de altfel, le-a simplificat în prealabil, ca să-i devină accesibile sau pur şi simplu să se acomodeze cu poziţia sa etică) şi nici nu ştie practic cum să o facă (psihologul nu se formează ca psihanalist, trecînd prin propria auto-analiză).

E simplu să spui că psihanaliza a influenţat psihologia creînd astfel iluzia că ea rămîne doar o parte secundară, ulterior asumată, a psihologiei. Nimic mai fals!

Reclame
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Propune un comentariu

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: