Prima pagină > Practica de zi cu zi > Un act ratat de reporter

Un act ratat de reporter

Un act ratat foarte sugestiv (click aici dacă nu ştii ce e un act ratat) a comis azi o reporteriţă de la o televiziune de ştiri. Comentînd cazul profesoarei care a cerut bani pentru cadouri de Crăciun, fapt care a făcut ştirile cîteva zile după încarcerarea lui Năstase, femeia a zis la un moment dat „s-a desfăcut contractul colectiv de muncă”. Dar s-a corectat imediat rectificînd: „contratul de muncă”.

Ştim că reporterii trebuie să fie imparţiali, obiectiv imposibil de atins mai ale pentru ştiriştii noştri care nu au experienţa necesară. Deci, nu trebuie să spui ce crezi tu ci ce trebuie spus, ce se comunică pe diferite canale. Cînd treci însă din obiectiv în subiectiv îţi scapă astfel de „perle” care trădează vizibil părerea personală.

Ideea că o profesoară care cere bani ar fi un caz unic este absurdă. Învăţămîntul nostru absoarbe bani civili – ca să zic aşa – din vremuri imemoriale. Deci cazul nu e unic dar a căzut măgăreaţa pe sărmana profesoară şi toată lumea, de la mic la mare, trage pe ea. Reporteriţa ştie asta cum ştim şi noi – de altfel este de bun simţ să „ştii” asta – dar vrea să fie obiectivă dar comite eroarea de vorbire adăugînd la „contract” cuvîntul „colectiv” care sugerează că acuzata nu e singura!!!

Mi s-a părut interesant acest act ratat pentru că ilustrează simplu şi pe viu cum funcţionează mintea noastră şi mai ales importanţa analizei – poţi extinde acest „caz” la o sferă mai largă – în viaţa personală şi chiar publică. Psihanaliza este evident actuală şi ne bucură că ea a descris prima oară asemenea mecanisme.

Reclame
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Propune un comentariu

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: