Despre beţie

S-a scris enorm despre beţie, cauza ei şi în general în literatura psihiatrică sau psihologică se insistă pe ereditate, condiţii de viaţă, complexe şi fixaţii. Două tendinţe se degajă de aici: obsesia de a pune excesul bahic pe seama eredităţii sau a unor factori psihogeni – amblele nu implică individul, alegerea lui sau opţiunea lui. În aceste scrieri nu există nicăieri vreo trimitere la aşa vreau eu sau am ales beţia conştient de impactul ei. Cauza beţiei, ca şi acrimei sau a oricărui comportament deviant, trebuie pusă întotdeauna în afara individului, undeva într-un plan fără nicio legătură cu opţiunea lui de a fi.

În fine, nicăieri nu am citit despre beţie ca modalitate imediată de schimbare a personalităţii. În beţie, se ştie, individul este altul: fie agresiv, fie blînd, plin de ură sau iubitor. Undeva între extremele astea sau cel mai adesea chiar la extreme. În orice caz, în beţie individul este umbra lui, ca să folosim un concept jungian, acea parte pe care nu o trăieşte social – dementă sau angelică. În beţie umbra capătă contur şi prinde viaţă. De ce să nu credem că beţivul caută instinctiv această modalitate de a fi, altfel, altul?

A putea schimba rolurile, poziţiile, faptul de  a le schimba, de a le rota cumva, poate produce o senzaţie de relaxare şi detentă. În priză cu realitatea, doborît (nevrozat) de realitate, prin beţie individul evadează şi se destinde. Desigur, dacă nu ar fi oprobiul social, autocritica, la trezire, soluţia ar fi ideală.

Dar şi simplu fapt de a schimba rolurile este în sine un factor de plăcere – ca să vorbim în termeni freudieni.

Beţia este un apanaj al bărbatului şi a bărbăţiei. Adolescenţii se îmbată ca să dovedească cît de mult pot să ţină la beţie. În Evul Mediu beţia era la ea acasă în mediile privilegiate şi privită ca un semn de distincţie. În lumea precreştină beţia are şi roluri iniţiatice pentru că te pune în legătură cu forţele oculte, cu zeul.

A vorbi despre beţie doar la modul critic sau etic este evident insuficient. O dovadă a deteriorării capacităţii intelectului de a revela realitatea de dincolo de aparenţe.

Reclame
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Propune un comentariu

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: