Prima pagină > Rutine şi rutinaţi > Conflictul dintre generaţii indus ideologic

Conflictul dintre generaţii indus ideologic

Diferenţa de valori explică – spune psihologul – conflictul dintre generaţii. Trebuie să renunţăm la „bătăliile” cu adolescenţii şi să fim atenţi la restricţiile pe care le impunem. Să nu uităm că adolescentul trece printr-un proces de transformare psiho-fizică şi de aici comportamentul lui rebel etc.

Nimic din ce aud la psiholog nu explică ce se întîmplă de fapt cu tinerii noştri. Eu cred, dimpotrivă, că nu există deloc restricţii, că nu există diferenţă de valori – oare ce valori opun adolescenţii? – şi că conflictul dintre generaţii este în mare măsură impus de o ideologie interesată şi promovată de mass media, film, modă etc. Am avut dovada în urmă cu ani a conflictului indus pe cale radiofonică într-o emisiune care pretindea că se adresează tinerilor. Ei erau pur şi simplu ghidonaţi spre un gen de răzmeriţă împotriva părinţilor care, chipurile. nu-i înţeleg. În realitate nu era clar cum se manifesta intoleranţa parentală.

Există modificări, derută – indiscutabil – dar nu există restricţii. Şi asta e o problema! Ca să evoluezi trebuie să treci obstacole –  în sociertăţile primitive existau în acest sens riturile de intrare care impuneau probe severe, dureroase, sîngeroase chiar. Noi nu mai avem nimic asemănător ci o imensă toleranţă dictată de motive care ţin de calitatea vieţii şi de indiferenţa faţă de rigoare.

Reclame
 1. ana1983irina
  15 aprilie 2013 la 10:14

  Frank Giancola spune ca a fost vorba doar de o situatie din 1960, care apoi a devenit parte din „popular culture”.

 2. Victor
  17 aprilie 2013 la 11:23

  Consider foarte slab articolul, chiar neprofesionist – as putea spune la nivel de scoala generala. Nu numai continutul, dar si exprimarea sunt ale unui elev fara experienta. Cat despre informatia continuta, este de dorit o ducumantare mult mai serioasa pentru o revista on-line care se respecta.
  Dumneavoastra va place, sincer, cum si ce ati scris?

 3. ionul
  17 aprilie 2013 la 11:41

  Pai nu am scris eu – eu doar am comentat ce au spus/scris altii. Sigur ca si eu consider slab „articolul” sau ce a fost. Psihologii cam le spun dupa carte si nu se prea potriveste cu realitatea. In rest nu stiu despre ce revista online vorbesti?!

 4. ana1983irina
  17 aprilie 2013 la 14:06

  Am citit un articol in care se spune ca e un mit azi conflictul dintre generatii. Conflictul a fost in anii 1960. In zilele noastre nu ar mai fi valabil. Ar fi ramas doar in „popular culture”.

  • 21 aprilie 2013 la 6:11

   Fara indoiala ca asa este. Conflictul dintre generatii se mai invata ca tema de maxima generalitate la psihologie, probabil, dar este un subiect inactual. Psihologii facuti pe puncte la noi au insa acest apetit instatiabil de a cita lucruri fumate cu aerul ca ne spun cine stie ce secrete ale psihologiei. Iar mass-media care este grabita si dezinteresata in fond de calitatea informatiei (ea – mass-media – traieste pentru profit) o reproduce fara discernamint ca, deh, vine de la specialist.

 1. No trackbacks yet.

Propune un comentariu

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: