Prima pagină > Societate > Românii mai buni decît Schengen!

Românii mai buni decît Schengen!

Le-am arătat-o la fotbal. Ei nu ne vor în Schengen? Ei, bine tot noi sîntem mai buni! I-am bătut pe englezi, campionii Europei, cei mai tari etc.

Românii – unii dintre ei – par că nu înţeleg că:

1. Admiterea în Schengen nu prea ţine de concursul cine e mai bun la ceva (în speţă la fortbal)

2. Ei NU sînt obligaţi să ne admită.

3. Dacă nu ne admit nu pierdem nimic pe fond ci numai formal.

4. Admiterea în Schengen este solicitată de noi, şi capătă la noi importanţa unui act istoric.

Mai sînt şi alte puncte dar vă las pe voi să le enumeraţi dacă aveţi chef.

Rămîne că a face din intrăm-nu intrăm un concurs naţional ţine cumva şi de delir! E drept că un delir stimulat şi întreţinut activ de mass media şi de guvernanţi. Fiecare urmînd alte interese.

Reclame
Categorii:Societate
 1. ana1983irina
  12 martie 2013 la 22:43

  Pare interesanta analiza relatiei romanilor cu strainii, asa cum o explica Lucian Boia in „De ce e Romania altfel?” si care pare ca ar putea fi aplicata si aici. Adica: el a observat un complex de inferioritate la romani, si nu incepand de acum doar, ci mai demult din istorie: „Dacă ar fi să pun un diagnostic societăţii romaneşti, aceasta e prima maladie pe care aş identifica-o. Romanii işi descoperă neinsemnătatea. Ţări mici aflate mereu la cheremul altora.” Apoi o alta caracteristica a romanului e „dramatizarea relatiilor cu strainii”, adica o atitutine care se afla intre admiratie si ostilitate: „Pe de o parte, romanii nu se pot dispensa de ce e străin, pe de altă parte tare şi-ar dori să se descurce şi singuri.”

  • ionul
   13 martie 2013 la 6:14

   Am citit recent cartea respectiva si intentionam sa scriu despre ea. Analiza pare sustinuta de fapte. Totusi, complexul de inferioritate la aceasta scara nu poate aparea ca atare, el trebuie cumva indus din afara. In mod spontan romanul nu avea de ce sa se simta inferior daca politicienii sau mai-marii vietii publice nu ar fi facut caz de conditia lor – fara carte, saraci lipiti si traind tot timpul intr-un ortodoxism atemporal. Cred ca ei se simteau bine asa daca nu ar fi fost stirniti sa se simta altfel! Daca citim scrierile politice ale lui Eminescu vedem o alta fata a romanismului care nu ar avea de ce sa se simta inferior.

   De fapt s-a intimplat ca si cu comunismul din perioada anilor 90, dupa Revolutie. Persoane formatoare de opinie ca Patapievici amenintau la un moment dat ca cei care sint comunisti sau simpatizeaza cu miscarea nationalista a lui CV Tudor se situeaza cumva in afara normalitatii. Normalitatea euro-atlantica, evident! Efectul a fost un soi de jena colectiva, un sentiment de inactualitate etc.

 1. No trackbacks yet.

Propune un comentariu

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: