Prima pagină > Societate > Mult şi prost

Mult şi prost

Continui să primesc email nesolicitat de la o oarecare firmă de bijuterii – ceea ce mă intrigă este subiectul mesajelor: Un Valentine… strălucitor. Nu am habar ce este acest Valentine şi mai ales de ce strălucitor. Cineva îmi explică: probabil e serbarea aia americană importată de români. O serbare deci, care trebuie să strălucească probabil dacă dau curs mesajelor şi apelez la serviciile – ofertele firmei respective. De fiecare dată şterg mesajele dar vin altele şi altele, de la aceeaşi firmă, cu insistenţă, pentru că ei, expeditorii cred cu tărie în Valentine şi vor să mă facă şi pe mine să cred. Sînt idioţi? Da, desigur, dar şi mai tare mă irită obiceiul de a împrumuta serbări care nu au nimic cu tradiţia noastră, fie ea creştină sau urbană. Absolut nimic în comun. Care să fie oare misterul fascinaţiei românilor pentru tot ce-i american? În afară de un primitivism barbar, nu văd altă explicaţie. Barbarul nu are tradiţii sau chiar dacă are e gata să mai adauge şi altele, incompatibile de multe ori, pentru că el este axat pe acumulare, pe mult, chiar dacă mult şi prost.

Reclame
Categorii:Societate
  1. 9 februarie 2013 la 12:55

    Citeam pe un blog despre psihanaliza despre sarbatoarea Sf. Valentin si despre problema cadourilor. Autorul articolului scria despre o dragoste imatura, infantila care e sarbatorita pentru ca e vorba de a fi inteles intr-un fel aproape magic, fara a ne exprima dorintele cand primim cadoul dorit. Astfel cineva ar cunoaste perfect dorintele persoanei iubite si i-ar dovedi asta prin cadourile oferite. De aceea ar fi si nemultumirile legate de cadourile primite in caz ca nu s-ar simiti intelese unele persoane… Problema cadourilor se adauga aspectului comercial al sarbatorii…

  2. ionul
    9 februarie 2013 la 13:06

    Am evitat sa scriu despre comertul cu cadouri fiind un lucru stiut de toti. Mi s-a parut insa ca importul sarbatorii este simptomatic pentru tipologia romanului de massa, adica, statistic, majoritar. Ma indoiesc ca francezii, de pilda, ar imprumuta cu bucurie aceasta serbare chiar daca ar fi ocazie de profit financiar!

  1. No trackbacks yet.

Propune un comentariu

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: