Prima pagină > Societate > Să-l învăţăm pe Freud

Să-l învăţăm pe Freud

Teoriile lui Freud trebuie neapărat cunoscute dacă vrem să înţelegem limbajele culturale de azi, inclusiv cel jurnalistic (Brian Thornton). Mai mult chiar, toată cultura modernă este impregnată de freudism. Cu o excepţie, aş spune, România. În România nu există nici urmă de freudism şi nici nu sînt speranţe dacă ne gîndim la modul atît de românesc în care fiinţăm noi, indiferenţi la orice ţine de psihic, sau suflet, în termeni psihologici. Şi totuşi o brumă de cunoştinţe freudiene ne-ar ajuta chiar şi pe noi să înţelegem ce nu merge bine în România, pentru că absolut nimic nu merge bine. Măcar, sensul erorilor de vorbire comise de aleşii noştri în fruntea poporului ne-ar lămuri cu privire la ce ascund ei cînd sînt populari şi dornici de progres şi prosperitate. Poate că astfel n-am mai da buzna la Universitate să manifestăm contra preşedintelui şi am realiza că totul e (la noi) manipulare şi interes meschin, de grup (sau partid, dacă vrem). Dar cine are urechi de auzit şi aude?

Reclame
Categorii:Societate
 1. 11 februarie 2013 la 22:37

  Din ce am vazut pe net, psihanaliza la romani e un subiect foarte discutat… De asemenea, am vazut un curs pentru straini despre intelegerea mentalitatii romanesti prin psihanaliza, adica se pare ca exista o anumita preocupare pentru teoriile psihanalizei.

  • ionul
   12 februarie 2013 la 12:19

   Nu am observat acest interes si ma intreb unde se manifesta el daca noi, care ne ocupam de promovare din 1998, nu am avut niciun semnal. Despre cursul respectiv, intelegerea mentalitatii prin psihanaliza, mi se pare suspect. Mai intii si mai ales pentru ca psihanaliza nu se ocupa de mentalitate sau nu o face in mod obisnuit. Daca mentalitatea este supraeul cultural, ceva suprapus pe o mostenire individuala (supraeul familial), cred ca exista o ramura a psihanalizei care se ocupa de asa ceva – etnopsihanaliza. Dar nu am mai abordat subiectul pentru ca era absolut necunoscut la noi. Pe urma, un studiu al mentalitatii, cind la noi nu este cunoscuta psihanaliza in forma ei clinica de baza, nu stiu daca are vreo semnificatie. In fine, nu stiu exact despre ce e vorba asa ca ramin rezervat.

 1. No trackbacks yet.

Propune un comentariu

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: