Prima pagină > Credinţe > Este psihanaliza o scoala de gindire?

Este psihanaliza o scoala de gindire?

De ce este psihanaliza o „scoala de gindire”? Seamana ea cu filozofia? Explica, intradevar unele lucruri, dar o face pornind de la experienta ei clinica. Sint deci explicatii conditionate nu de setea de a intelege misterul lumii si al omului ci de concluzii extrase din tratamentul psihoterapeutic.

Daca spunem ca psihanaliza e o scoala de gîndire atunci o stergem din aria pragmatica a tratamentului psihic si chiar o retrogradam epistemofilic ca sa o plasam undeva intr-un muzeu prafuit al scolilor de gîndire, care, evident, si-au avut istoria lor dar nu mai impresioneaza pe nimeni.

Grabiti sa facem din psihanaliza o scoala de gîndire ascundem in fond neputinta noastra de a intelege rostul psihoterapiei si al analizei inconstientului ca principala metoda de abordare psihica.

Punem ceva in schimb? Ah, da, ancheta sociala sau individuala, interviul cum se mai zice, si listele de simptome pe care le identificam vag si nesigur pentru a administra sfaturi sterile sau medicamente de ultima generatie care distrug finalmente psihicul. E mult mai simplu, se poate lucra in masa si in acelasi timp nu mai e nevoie de formare si de talent.

Iata de ce, pe scurt, psihanaliza trebuie sa fie o scoala de gîndire!

Reclame
Categorii:Credinţe
 1. ana1983irina
  25 februarie 2013 la 22:03

  Pe un site scrie ca psihanaliza ar fi si o scoala de psihologie… „Psychoanalysis is a school of psychology founded by Sigmund Freud. This school of thought emphasizes the influence of the unconscious mind on behavior.” Nu ati mai continuat serialul… Cred ca era interesant… Lamurea in legatura cu multe aspecte.

 2. ionul
  26 februarie 2013 la 12:51

  Toti se reped sa-si subordoneze sau adjudece psihanaliza fara sa uite sa adauge ca e depasita sau nici macar stiintifica. Ideea asta cu „the influence of the unconscious on behavior” ma face sa rid in hohote – daca atit au inteles din psihanaliza nu-i de mirare ca impactul ei scade. Daca ne-am ocupa numai de „influente” nu am mai avea terapie, adica ratiunea de a fi a psihanalizei.
  La ce serial te-ai referit – ca incepusem vreo doua?

 3. ana1983irina
  27 februarie 2013 la 21:20

  Pai amandoua erau foarte interesante. 🙂

  • ionul
   28 februarie 2013 la 5:42

   Interesante poate dar nu utile. Acum sint alte prioritati: spatiul Schengen printre cele de virf. Glumesc desigur. Nu inteleg ce au romanii cu spatiul Schengen dar cred ca stiu ce au politicienii romani: Un subiect viu de dispute si lovituri sub centura. Pentru ca de altceva nu sint in stare decit de rafuieli si plati de polite!

 1. No trackbacks yet.

Propune un comentariu

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: