Prima pagină > Credinţe > Două atitudini contrare

Două atitudini contrare

Am vizitat recent un grup online care îţi explică misiunea prin cîteva citate din Dalai Lama. Nu este tibetan, ci american, dar acum cu amestecul ăsta de religii poţi afla idei tibetane chiar şi la creştini. Ce vreau să zic este că primul citat din Dalai Lama, care vrea să ilustreze probabil orientarea grupului, insistă pe unicitatea a doi termeni prezenţi (sau care ar trebui să fie prezenţi) în viaţa noastră: compasiune şi blîndeţe (kindness and compassion). Pînă aici nimic deosebit – găsim accentul pus pe ei şi în creştinism. E un motiv veşnic întîlnit şi nu ne miră să-l găsim şi în alte religii. Ce surprinde este însă altceva: la finalul citatului, pe pagina de introducere a misiunii grupului, găsim o notă cu caractere îngroşate: nu se permite spam, adică mesaje cu anunţuri comerciale sau de alt gen asemănător. Promotional links, commercial solicitations from other groups/org. or spammers will be banned. 

Dacă pui faţă în faţă mesajul pios de la început şi acest avertisment ferm şi nemilos rămîi puţin mirat: e simplu să faci apologia compasiunii şi a bunelor sentimente umane atunci cînd totul e în armonie cu tine, cînd totul îţi cîntă în strună, cînd nu există nicio abatere de la legea perfecţiunii morale aşa cum o vezi tu. Dar nu mai e la fel atunci cînd ceva sau cineva te contrazice, te contrariază, te irită. Atunci eşti nemilos: spammers will be banned!

Citatele din Dalai Lama au avut întotdeauna acest fior de omenie dar să nu ne lăsăm furaţi de aparenţe. Omenia e doar la suprafaţă, ca bună intenţie, dacă intri mai adînc găseşti intoleranţa şi asprimea. Şi cum ar putea fi altfel? Unde găsim compasiune totală? Şi oare este posibilă compasiunea fără frontiere? Mă îndoiesc. Fapt e însă că oamenii naivi – ca cei din grupul respectiv – marşează pe ea şi cred la infinit că au atins acest deziderat absolut. Chiar dacă la un pas distanţă intoleranţa îşi face simţită zgomotos prezenţa.

Natura umană face posibilă convieţuirea a două atitudini contrare – toleranţă şi intoleranţă – fără ca mintea critică să fie intrigată. Probabil că acesta este cel mai mare miracol: cum pot două atitudini contrare să locuiască în aceaşi gazdă fără să se combată şi anihileze reciproc?

Reclame
Categorii:Credinţe
 1. ana1983irina
  15 octombrie 2012 la 21:03

  E totusi ceva obisnuit ca in grupuri de discutie sa existe aceasta regula impotriva spammerilor indiferent de tema grupului, desi in acest caz intr-adevar ascunde ceva mai profund mentionarea acestei reguli. Totusi, altfel ar ajunge sa fie luati de fraieri daca ar ajunge cu toleranta pana la a tolera spamul daca nu ar lua masuri… Inclusiv discutiile in contradictoriu sunt tolerate in grupurile de discutie doar pana la un anumit punct… Cat de toleranti putem fi in orice sittuatie? Greu intr-adevar sa mai fim toleranti atunci cand nu ne convine.

  • ionul
   16 octombrie 2012 la 6:54

   Poti avea un grup moderat din acest motiv, cum sint ale noastre (vezi si forumul care este privat) fara a pomeni de spam. Dar in contextul respectiv exprimarea atit de ferma si chiar agresiva ne pune pe ginduri. Spamul este parte din viata online – si daca esti atit de prins de compasiune poti sa-i faci loc, sa-l tolerezi in oarecare masura.

 1. No trackbacks yet.

Propune un comentariu

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: