Prima pagină > Practica de zi cu zi > Pacienţii psihanalizei la români

Pacienţii psihanalizei la români

Începem un serial, să sperăm consistent, despre problemele receptării şi practicării psihanalizei la noi. Primul episod este redat mai jos. (ionul)

Pacienţii psihanalizei la români (1)

 Mai mereu am considerat că psihanaliza este o metodă care se adresează oricui, indiferent de nivel intelectual sau provenienţă socială. Faptul că Freud cerea pacienţilor să nu citească nimic despre psihanaliză înainte de a veni la el m-a făcut să declar lucrul de mai sus. Dar totuşi Freud a avut de-a face cu pacienţi din Austria sau Anglia, USA etc. adică pacienţi occidentali formaţi într-o cultură absolut străină românilor. Totuşi şi ei, occidentalii, au probleme cu Freud, cu psihanaliza. Recent am citit un comentariu la monografia lui Freud – Interpretarea viselor – care deplîngea limbajul specializat, ideile greoaie, greu de urmărit, finalizat cu declaraţia autorului că nu crede că va termina cartea.

 Totuşi românii au dificultăţi în receptarea psihanalizei de alt ordin. Românii sunt în general insuficient formaţi intelectual – mă refer la cunoştinţele elementare şi nu la profesii intelectuale. Insuficient în sensul că persistă prejudecăţile şi superstiţiile rurale în forma lor primară şi în fondul lor ca extensie a gîndirii de un ordin mistic – insensibilă la ilogică – determinantă în mentalitatea colectivă. Această formă de gîndire nu este compatibilă cu psihanaliza care, şi ea, presupune – nu impune – o gîndire specifică axată în speţă pe ateism şi scientism. Din acest punct de vedere, care nu e minor, psihanaliza nu poate fi receptată la noi nici măcar de mediile intelectuale – şi ele fiind îndatorate misticismului primitiv.

 De aici rezultă că optimismul meu nu are fond. Psihanaliza în România poate fi cel mult o practică de studiat academic – ca o curiozitate – dar fără nici un ecou în viaţa reală. Iar atunci cînd există interes pentru practică el se limitează la o abordare formală, de la distanţă, fără nicio înţelegere reală a mecanismelor psihice revelate de psihanaliză.


Articol de Jean Chiriac

Reclame
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. 12 octombrie 2012 la 6:54

Propune un comentariu

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: