Prima pagină > Diverse > Holmes şi Freud

Holmes şi Freud

Am văzut aseară filmul cu Sherlock Holmes meeting Freud (cum l-aş boteza eu). Un film de aventuri, prezentat generic. Iniţial mi-a părut comedie, apoi ceva între ficţiune poliţistă şi biografic. Filmul îmbină de toate. Este de remarcat atmosfera, decorurile – interioarele – vestimentaţia şi afectarea eroilor (actorilor). Persistă un aer de prospeţime cînd Freud era la început, studia isteria şi efectele cocainei (anestezia locală) – un Freud tînăr, puţin amuzant (adică om, uman) şi speranţele de viitor. Într-adevăr, una e simptomul, alta cauza. A bătut monedă pe această idee care s-a dovedit corectă (deşi, azi, încă, savanţii sau medicii nu gîndesc aşa!!!). Apare şi un vis (mai multe) dar nu avem satisfacţia să asistăm la interpretarea lui. Înţelegem că şarpele, şarpele genezei, conduce la scena primitivă chiar dacă Holmes, autorul viselor, nu era la prima copilărie cînd a asistat la aventura erotică a mamei sale. Un film de văzut, fără mari pretenţii (decorurile totuşi fac banii).

The Seven per Cent Solution

Reclame
Categorii:Diverse
 1. 26 septembrie 2012 la 11:17

  Am vazut si eu filmul zilele trecute. Mi-a placut. E un film serios, pe alocuri cu unele scene sau replici amuzante. E interesanta si paralela munca de detectiv – psihanaliza, care au asa cum se vede si din film cate ceva in comun.

  • ionul
   26 septembrie 2012 la 11:34

   As zice ca detectivul se axeaza mai ales pe spiritul de observare si interpretarea sintetica a datelor. In psihanaliza e altfel, daca pornim de la teorii aplicate la cazuri.

 1. No trackbacks yet.

Propune un comentariu

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: