Prima pagină > Societate > Cine e de vină?

Cine e de vină?

Aflăm zilnic, pe toate căile, că România e prost văzută în Occident. Aşa e. Vă garantez că de cînd cu intrarea în Europa poziţia României a scăzut şi mai mult. Dacă înainte se auzea de noi cînd şi cînd, într-o astmosfrră mai degrabă de curiozitate puerilă, azi se ştie mai mult, ochii sînt aţintiţi mai mult şi criticile se aud mai limpede şi mai coerent. Fiind parte din Comunitate sîntem ca rudele de gradul unu, adică pe front deschis sau aproape.

Nou este însă cînd în ţară nu prea se înţelege de ce România este dezavuată. Se pare însă cu nu mai sînt de vină ţiganii, oricum cei mai mulţi îi susţin cu o oarecare plăcere sadică, ci USL-ul care a procedat rău, prost sau ilegal cînd a încercat să-l demită pe preşedinte. USL-ul, care nici măcar nu şi-a împlinit promisiunile – nu contează de ce – este în ochii unora vinovatul. Avem şi o comisie de la Veneţia care să analizeze ce s-a întîmplat de fapt şi să-şi dea cu părerea.

Despre ţigani numai de bine. O doamnă din staff (nu ştiu care) se exprimă direct la Radio France: romii nu mai pleacă dacă li se asigură un nivel decent de viaţă în România! Adică acces la instituţii publice: sănătate, şcoli şi la slujbe. Nivel decent de viaţă nu au nici românii etnici – ideea că ţiganii nu au acces însă la şcoli şi muncă, este cel puţin fantezistă ca să nu zic aberantă. Oare cine îi împiedică pe ţigani să meargă la şcoală? Sau să muncească?

Cam acelaşi tip de monolog sau dialog steril avem cînd vrem să explicăm cauza declinului României în ochii occidentului. Acum că e vorba de USL avem altă direcţie de discuţii: atacul la democraţie şi altele la fel. Şi totuşi, la antipozi, o altă doamnă fostă membră a CSM afirma că românii au copiat instituţiile democratice după model ocidental dar practica democratică este încă după model autohton. Asta implică deopotrivă USL şi Justiţia şi Preşedintele, adică tot ce este inclus sau ar trebui inclus la tema democraţiei. Şi atunci cine e de vină?

Reclame
Categorii:Societate
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Propune un comentariu

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: