Prima pagină > Societate > Mutre sau VIPuri?

Mutre sau VIPuri?

Ori de cîte ori cumpăr TVMania – din motive lesne de înţeles – observ pe prim copertă figuri necunoscute dar care ar trebui să fie familiare. Orice revistă care se respectă şi are cititori pune pe prima copertă imagini cu VIPuri. Nici vorbă de aşa ceva la noi. Nicio figură de pe prima pagină nu-mi este cunoscută dar, fapt de notat, prezentarea, întotdeauna cu caractere mari, mă informează că cutare e celebritate.

Înţeleg că ne avînd în realitate celebrităţi trebuie să le creăm cumva. De ce trebuie să fabricăm asemenea produse? Nu numai pentru podoaba de pe prima pagină a revistelor ci mai ales pentru că dacă producem ceva mişcare în domeniul mediatic ies şi bani. Să zicem că vrem să facem bani din spectacole de muzică. Concurenţa e mare (mă refer la trupele din afară) şi costă mult să aduci trupe de prima mînă. Atunci lansezi o trupă minoră care se bîţie a la Shakira (sper ca am ortografiat bine) şi – hocus-pocus – avem o vedetă locală. Dăm drumul la spectacol, penibil din toate punctele de vedere, şi încep să vină banii, mai ales din reclame (nu contează). Iată de ce e nevoie să facem reclamă figurilor anonime!

Toţi ştiu că e bine să ai vedete locale (chiar dacă nu ai) pentru că ele vînd marfa (oricare ar fi ea). Problema e că aceste „vedete”, cum am spus, nu au nimic special să ne ofere ca să ne atragă şi atunci sîntem bombardaţi din toate direcţiile, zi şi noapte, cu mutrele lor stupide. Fie la TV, fie în reviste sau pe zidurile blocurilor, vei vedea „feţe” despre care nu ştii nimic. Dar presiunea psihologică a reclamei perpetue va birui în final indiferenţa noastră şi într-o zi ne vom trezi că ştim cui aparţine cutare mutră. De aici şi pînă la curiozitate e un simplu pas!

Asta s-a şi dorit: să ni se provoace curiozitatea. Din acest moment am devenit potenţial public plătitor.

Comerţul la români îl simulează pe cel occidental prin cinism – dar asemănarea se opreşte aici. Dacă la occidentali există o grijă înfinită şi pentru conţinut – adică VIPul respectiv să aibă o prestaţie de remarcat prin talent sau o cotă de public (adică să vîndă bine cutare produs) – la noi totul se limitează vulgar la suprafaţă, la aparentă.

De multe ori „vedetele” noastre îşi plătesc singure apariţiile. Asta explică multe…

Reclame
Categorii:Societate
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Propune un comentariu

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: