Prima pagină > Societate > De ce nu se aleg oamenii care ştiu

De ce nu se aleg oamenii care ştiu

Există oameni care vor să conducă pentru că pot face mult bine într-un domeniu sau altul. Ăştia sînt puţini şi nu ajung niciodată în frunte. În schimb există foarte mulţi care vor să conducă pur şi simplu, pentru că au sau simt că au caracter de conducător. Ăştia ocupă poziţiile fruntaşe. De ce? De ce nu se aleg oamenii dotaţi, care ştiu, ci numai cei cu voinţă, care vor? Explicaţia nu e foarte complicată.

La români penuria trebuie semnalată de către alţii – adică, românul nu este sensibil la lipsuri, la nevoi şi necesităţi decît dacă este montat, provocat, incitat să simtă şi să vadă lipsurile, nevoile, necesităţile şi apoi să-i sară ţandăra. Chiar dacă trăieşte prost sau la limita suportabilului, românul nu ia atitudine, nu ţipă, nu face valuri. Pur şi simplu nu are conştiinţa acestor lucruri şi le trăieşte oarecum în marginea lucidităţii, ca pe ceva firesc, natural, act reflex etc. De aceea românii nu aleg şi nu se sinchisesc de oamenii cu talent, dotaţi, care (le) pot rezolva probleme (le) (care probleme? se vor întreba ei, deşi problemele există).

În schimb oamenii cu voinţă, obraznici, cu tupeu, care se bagă în faţă ta cînd asişti cuminte la o scenă publică etc. atrag inimile mulţimii. Au ceva fascinant pentru că au voinţă, nerv, harismă chiar (dacă înţelegem prin harismă arta de a pune gaz pe foc, de a scoate scîntei, de a face tămbălău mediatic). Aceşti oameni sînt priviţi cu curiozitate, cu admiraţie, cu teamă şi întotdeauna cu respect. Aceşti oameni sînt aleşi în frunte nu pentru ceea ce promit – neclar, confuz, imposibil, absurd – ci pentru ceea ce sînt ei.

Iată de ce oamenii care ştiu nu pot ajunge în frunte. Poate doar dacă mai ştiu să facă şi mult zgomot, adică să îmbine temperamentul de derbedeu cu competenţa lucidă.

Doar Dumnezeu ştie că acest lucru este rar cu putinţă.

Reclame
Categorii:Societate
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Propune un comentariu

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: