Prima pagină > Practica de zi cu zi > Tratamentul în psihanaliză (1)

Tratamentul în psihanaliză (1)

Psihanaliza tratează – este o certitudine. Problema care se pune însă, de fapt problemele, ţine de disponibilitatea pacientului.

Relaţia psihanalistului cu pacientul său este total alta în comparaţie cu medicul obişnuit. De obicei, cînd mergi la medic o faci cu convingerea interioară că el este alfa şi omega problemei tale. Spus altfel, el procedează – tu te supui cuminte urmînd un tratament. Şi cam asta-i tot. Nu ai nici măcar controlul asupra simptomelor tale, care, la urma urmei, nu te interesează. Ai plătit medicul, aştepţi tratamentul şi efectul care, să o spunem direct, este rareori cel aşteptat. Şi cu toate astea vei merge înainte la medic, de zeci sau sute de ori dacă e nevoie. Relaţia medic pacient de care vorbeam este una pasivă, de genul: eu plătesc tu te ocupi.

În psihanaliză nu se întîmplă deloc aşa. Relaţia nu mai este pasivă. Pacientul participă activ – şi de aici limitele reale ale analizei propriu-zise. De multe ori avem următorul dialog:

Pacientul: M-am vindecat?
Analistul: Nu ştiu, dv ce credeţi? La care pacientul ridică din umeri!

Pacientul este administrat, el aşteaptă să i se confirme dacă e sau nu în regulă (pentru el vindecare este o chestiune etică – sunt sau nu în regulă?). Desigur că analistul nu face primul pas şi nu spune: da, te-ai vindecat. El aşteaptă de la pacient concluzia. Lucrul acesta pare să încurce foarte mult.

Faptul că nu există o confirmare directă din partea analistului îi face pe mulţi să critice analiza – e vorba de cei care trăiesc atîrnaţi (administraţi) de medic, care nu pot avea propria imagine a vieţii personale, a bolii etc. Aceştia sunt şi cei mai aprigi critici. Ei par că spun: Am plătit şi nu mi s-a dat doza de normalitate pe care o merit. Am rămas ca şi înainte, în marja normalităţii sociale. Excepţie face cazul cînd analistul este o personalitate publică şi a-l vizita înseamnă mai mult pentru pacient decît a se trata.

Psihanaliza tratează (observă că nu spun “analistul tratează”) dacă pacientul este viu, reactiv, descuiat şi suficient de raţional ca să nu confunde maladia sa cu boala trimisă de D-zeu! Dar acesta-i alt subiect.

Reclame
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Propune un comentariu

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: